Menu

 • Εγγραφή
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
Home / Νέα & Ενημερώσεις / Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη όρθωση για εσάς
εταιρία κατασκευής προσθετικών μελών στη Θεσσαλονίκη

Νέα & Ενημερώσεις

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη όρθωση για εσάς

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη όρθωση για εσάς

Με την ιατρική τεχνολογία να εξελίσσεται ραγδαία, σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στην ορθοπεδική αποκατάσταση.

Σήμερα, τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη βάδιση και τη σωματική κίνηση μπορούν να ξεπεράσουν τυχόν περιορισμούς, να ανακουφιστούν από πιθανούς πόνους, ακόμα και να αποφύγουν το χειρουργείο, επιλέγοντας τις κατάλληλες ορθώσεις.

Όμως, τι είναι οι ορθώσεις ακριβώς;

Σε ποιες παθήσεις προτείνονται και πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη όρθωση για τις ανάγκες σας;

Οι ειδικοί ορθωτικοί της VESALIUS απαντούν σε όλες τις απορίες.

 

Τι είναι οι ορθώσεις;

Εξ ορισμού, η όρθωση είναι μια ορθοπεδική συσκευή για τη σταθεροποίηση, την ανακούφιση, την ακινητοποίηση, την καθοδήγηση ή τη διόρθωση των άκρων.

Μια όρθωση μπορεί να επηρεάσει τα δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του νευρομυϊκού και σκελετικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ορθώσεις είναι συνταγογραφούμενο ιατροτεχνολογικό προϊόν και μπορούν:

 • να ανακουφίσουν έως ένα βαθμό τον πόνο που προκαλείται από ιατρικές καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή η πελματιαία απονευρωσίτιδα,
 • να καταπολεμήσουν τη μυϊκή αδυναμία,
 • να διορθώσουν προβλήματα που συνδέονται με τη βάδιση,
 • να περιορίσουν πιθανή παραμόρφωση, βελτιώνοντας την προστασία της σωματικής λειτουργίας,
 • ή να ευθυγραμμίσουν το σώμα μας, όταν για παράδειγμα πάσχουμε από σκολίωση.

 

Πότε χρειαζόμαστε όρθωση;

 • Σε παραλύσεις που προκαλούνται από ασθένειες ή τραυματισμούς του νωτιαίου/περιφερικού νευρικού συστήματος, π.χ. από παραπληγία, δισχιδή ράχη, σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα ή νόσο Charcot-Marie-Tooth.
 • Σε παραλύσεις που προκαλούνται από ασθένειες ή τραυματισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος, π.χ. από εγκεφαλική παράλυση, τραυματική εγκεφαλική βλάβη ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στις περιφερικές και σπονδυλικές παραλύσεις, η εστίαση είναι συχνά στην υποστήριξη που μπορεί να παρέχει μια όρθωση.

Αντιθέτως, στις κεντρικές παραλύσεις, η λειτουργία υποστήριξης μιας όρθωσης χρησιμοποιείται για τον επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου των φυσιολογικών ακολουθιών της κίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η φυσιολογική ενεργοποίηση των μυών.

 

Ποιος είναι ο σκοπός μιας όρθωσης;

Μια όρθωση θα πρέπει να αποκαθιστά τη χαμένη μυϊκή ασφάλεια του ασθενούς σε τέτοιο βαθμό ώστε η ελευθερία κινήσεών του να περιορίζεται όσο το δυνατόν λιγότερο. Η ασφάλεια των ασθενών είναι πάντα προτεραιότητα.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να στέκεστε με ασφάλεια, κάτι που επιτυγχάνεται με μια όρθωση.

Επιπλέον, η όρθωση πρέπει να διασφαλίζει ότι το περπάτημα είναι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικό και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται δυναμικά στοιχεία όπως για παράδειγμα οι αρθρώσεις του γόνατος ή του πέλματος.

Η φυσιολογική βάδιση είναι ο υπέρτατος στόχος στην κατασκευή μιας όρθωσης για τα κάτω άκρα. Στην κατασκευή μιας όρθωσης, τα στοιχεία που την αποτελούν θα πρέπει να διασφαλίζουν τη σταθερότητα ενώ ταυτόχρονα να διατηρούν ένα δυναμικό μοτίβο βάδισης.

Μόλις βρεθεί ένας κατάλληλος συνδυασμός για τον ασθενή, μπορούν να αποφευχθούν με επιτυχία δευτερογενείς ασθένειες που προκύπτουν κυρίως από την έλλειψη άσκησης και των μη φυσιολογικών προτύπων βάδισης.

Με την κατασκευή της σωστής όρθωσης, ο ασθενής είναι και πάλι κινητικός ώστε να είναι εφικτές οι βόλτες στη φύση και η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, σε περίπτωση επιλογής αρθρώσεων από ανθρακονήματα, εκτός από τις ιδιότητες που περιεγράφηκαν παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε και την ανθεκτικότητά τους στο νερό και τη βρωμιά, χαρακτηριστικά εξαιρετικά σημαντικά στην καθημερινότητα του ασθενούς.

 

Πώς λειτουργεί μια όρθωση;

Εκτός από τις βασικές απαιτήσεις, όπως η ασφάλεια, η διόρθωση και η βελτίωση περιορισμένων λειτουργιών, οι σύγχρονες ορθώσεις πρέπει να προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες του ασθενούς γι’ αυτό και το να επιλέξετε την κατάλληλη όρθωση για εσάς και τις ανάγκες σας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Στην περίπτωση των ορθώσεων για παράλυση, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με ορθωτικές αρθρώσεις στο ύψος του γόνατος και του αστραγάλου.

Σήμερα, παρέχονται νέες αντιλήψεις θεραπείας με σύγχρονες ορθώσεις, οι οποίες δεν περιορίζουν πλέον τις νευρολογικές και ανατομικές λειτουργίες αλλά τις ενισχύουν.

Η βασική νέα προσέγγιση εδώ είναι ο συνδυασμός της υποστηρικτικής λειτουργίας της όρθωσης με τη δυναμική της λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, οι νευρολογικές λειτουργίες μπορούν να (επανα)ενεργοποιηθούν σε περίπτωση παράλυσης των μυών των ποδιών, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές λειτουργίες να παίρνουν τον έλεγχο των ανατομικών δομών.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες άκαμπτες συσκευές, οι οποίες περιόριζαν την κίνηση σαν «πανοπλία ιππότη», οι σημερινές ορθώσεις ενισχύουν την ικανότητα κίνησης.

Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούνται σύγχρονα υλικά όπως οι ίνες άνθρακα και το τιτάνιο για την κατασκευή ελαφριών και προσαρμοσμένων ορθώσεων για παράλυση. Με τη χρήση αρθρώσεων, η δυναμική της όρθωσης μπορεί να ευθυγραμμιστεί ακριβώς με τα σημεία περιστροφής των αξόνων κίνησης στις ανατομικές αρθρώσεις του κάτω άκρου.

Η δυναμική της όρθωσης εμφανίζεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με τη δυναμική στο σκελετικό σύστημα ενός υγιούς ατόμου. Το κέλυφος της όρθωσης μπορεί να κατασκευαστεί από άκαμπτα και ανθεκτικά στη στρέψη υλικά, επειδή η δυναμική της επιτυγχάνεται από τις αρθρώσεις που χρησιμοποιούμε.

 

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι ορθώσεις;

Οι ορθώσεις χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, σύμφωνα με τις περιοχές του σώματος για τις οποίες προορίζονται: ορθώσεις κάτω άκρων, ορθώσεις άνω άκρων, ορθώσεις κορμού και ορθώσεις για το κεφάλι.

Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα, οι ορθώσεις ταξινομούνται με ένα αρκτικόλεξο που περιγράφει τις αρθρώσεις που υποστηρίζουν, έχοντας έτσι για παράδειγμα KAFOs, από τα αρχικά Knee-Ankle-Foot Orthosis (μηροκνημοποδική όρθωση), ΚΟs (Knee Orthosis, δηλαδή όρθωση γονάτου) ή TLSOs, από τα αρχικά Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis (θωρακοοσφυϊκή όρθωση, γνωστή και ως κηδεμόνας σκολίωσης). Πιο αναλυτικά:

Κάτω άκρα

 • AFO (Ankle-Foot Orthosis)
 • KAFO (Knee-Ankle-Foot Orthosis) / KAFOs with Free Moving Knee Joints / KAFOs with Locked Knee Joints
 • KO (Knee Orthosis)
 • DAFO (Dynamic AFO)
 • FRAFO (Floor-Reaction AFO)
 • HAFO (Hinged AFO)
 • PLSAFO (Posterior-Leaf-Spring AFO)
 • SAFO (Solid AFO)
 • SMO (Supra-Malleolar Orthosis)

 

Άνω άκρα

 • Thumb, Finger, and Hand Orthosis
 • WHO (Wrist-Ηand Orthosis)
 • EO (Elbow Orthosis)
 • SEO (Shoulder-Elbow Orthosis)
 • SEWO (Shoulder-Elbow-Wrist Orthosis)

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Κηδεμόνας σκολίωσης – Πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά;

 

Ποια είναι τα οφέλη από την επιλογή της κατάλληλης όρθωσης;

Οι ασθενείς με παράλυτους μύες αποκτούν ασφάλεια ενώ στέκονται και περπατούν. Η σταθερότητα, σε συνδυασμό με την κινητικότητα των αρθρώσεων της όρθωσης, μειώνουν τους επίκτητους μηχανισμούς αντιστάθμισης της ισορροπίας στο σώμα με αποτέλεσμα αυτοί να αντιμετωπίζονται έγκαιρα ή ακόμη και να αποτρέπονται πλήρως.

Κατά συνέπεια, ο πόνος που προκύπτει από ένα παθολογικό βάδισμα, που συχνά εκδηλώνεται στους ώμους ή την πλάτη, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ή και να προληφθεί. Ως εκ τούτου, μια ιδανική όρθωση σε συνδυασμό με μια κατάλληλη φυσιοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει μια ζωή σχεδόν χωρίς περιορισμούς.

Σημείωση: Η χρήση διορθωτικών ορθώσεων κακής ευθυγράμμισης ή στάσης βασίζεται στην εφαρμογή της «αρχής των τριών δυνάμεων» – δύο κύρια σημεία και ένα αντίθετο σημείο πίεσης.

 

Τι πρέπει να προσέξω πριν επιλέξω μια όρθωση;

Υπάρχουν πολλές ορθωτικές συσκευές, καθεμία ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθά άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα κινητικότητας.

Δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε όρθωση:

Την τρέχουσα ιατρική σας κατάσταση

Όπως αναφέραμε, οι ορθώσεις παίρνουν το όνομά τους από τα μέρη του σώματος που υποστηρίζουν.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, λοιπόν, που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, είναι η ιατρική σας κατάσταση, έτσι ώστε να επιλέξετε τη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη πάθηση.  

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή τους ειδικούς ορθωτικούς της VESALIUS για να προσδιορίσετε τον τύπο της όρθωσης που θα ταιριάξει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Για παράδειγμα, μία όρθωση γόνατος προτείνεται σε περιπτώσεις όπως η ρήξη χιαστών ή έσω/έξω συνδέσμων, η οστεοαρθρίτιδα κ.α.

Όρθωση γόνατος και κάτω άκρων

 

Το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεστε

Το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεστε από μια όρθωση εξαρτάται επίσης από τη σοβαρότητα της ιατρικής σας κατάστασης.

Για παράδειγμα, εάν έχετε μια ήπια πάθηση, ένας απλός νάρθηκας μπορεί να είναι αρκετός, αλλά εάν η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί μια πιο άκαμπτη και υποστηρικτική συσκευή.

Χρειάζεστε έναν ειδικό για να καθορίσει το σωστό είδος υποστήριξης που απαιτείται για την περίπτωσή σας.

Πώς η παράλυση και οι ορθώσεις επηρεάζουν τη βάδιση;

Για να μπορέσουμε να παρέχουμε τη σωστή όρθωση σε περίπτωση παράλυσης των μυών του ποδιού ή μεμονωμένων μυϊκών ομάδων, είναι απαραίτητο να γίνει φυσική εξέταση με προσδιορισμό της μυϊκής δύναμης.

Ανάλογα με το ποια μυϊκή ομάδα είναι εξασθενημένη λόγω της παράλυσης ή ποιος συνδυασμός παραλύσεων και των εκδηλώσεών της υπάρχουν, η όρθωση πρέπει να εκτελεί διαφορετικές λειτουργίες. Η σωστή όρθωση θα πρέπει να αντισταθμίζει τους λειτουργικούς περιορισμούς μεμονωμένων ή πολλαπλών μυϊκών ομάδων.

Όρθωση κεφαλιού

 

Την άνεση και ευκολία χρήσης της όρθωσης

Η όρθωση που θα επιλέξετε πρέπει να είναι άνετη στη χρήση, ειδικά εάν απαιτείται να τη φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναζητήστε ορθώσεις που είναι κατασκευασμένες από ίνες άνθρακα και τιτάνιο, ώστε να είναι ελαφριές.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια όρθωση φιλική προς τον χρήστη, την οποία μπορείτε εύκολα να τοποθετήσετε και να αφαιρέσετε, είτε ψάχνετε ορθώσεις για ενηλίκους, είτε ορθώσεις για παιδιά.

 

Την ανθεκτικότητά της

Οι ορθώσεις μπορεί να είναι ακριβές, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε μια που είναι ανθεκτική και κατασκευασμένη για να αντέχει στον χρόνο και τη συχνή χρήση.

Αναζητήστε ορθώσεις κατασκευασμένες από υλικά υψηλής ποιότητας, όπως ελαφριά και ανθεκτικά μέταλλα, που ανταποκρίνονται στις καθημερινές καταπονήσεις.

Τέλος, μην παραλείψετε να συζητήσετε με τον ορθωτικό σας τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για ορθοπεδικά επί παραγγελία καθώς και πόσο συχνά δικαιούστε αντικατάσταση. 

 

Την ευελιξία και προσαρμοστικότητά της

Ορισμένες ορθώσεις έχουν σχεδιαστεί για να είναι δυναμικές, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης, ενώ άλλες είναι πιο άκαμπτες, παρέχοντας μεγαλύτερη υποστήριξη.

Το επίπεδο ευελιξίας που χρειάζεστε εξαρτάται από την ιατρική σας κατάσταση και το είδος της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχετε. Είναι απαραίτητο να συζητήσετε τις ανάγκες σας με τον ορθωτικό σας για να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε την κατάλληλη επιλογή.

Τέλος, αν και στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες ορθώσεις και νάρθηκες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα custommade όρθωσης, η οποία σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στα δικά σας μέτρα κατόπιν λήψης προπλάσματος, ώστε να εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μάλιστα στη VESALIUS προσφέρουμε ορθώσεις μέσω 3D printing, κατόπιν τρισδιάστατης σάρωσης με scanner υψηλής ακρίβειας.

 

Τον ειδικό ορθωτικό που θα επιλέξετε

Η επιλογή του κατάλληλου ορθωτικού μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

Ανάλογα με το παθολογικό μοτίβο βάδισης των ασθενών μας, τις απαιτήσεις του γιατρού και των φυσιοθεραπευτών, οι ορθοπεδικοί τεχνικοί μας κατασκευάζουν την όρθωση για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη VESALIUS χρησιμοποιούμε μηχανισμούς των πιο γνωστών κατασκευαστών, παρέχοντας προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους ασθενείς μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για μια ενδελεχή αξιολόγηση των ατομικών σας αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών δοκιμών, του εύρους κίνησης, της αίσθησης και της αξιολόγησης βάδισης για να βρείτε ένα σχέδιο θεραπείας που ταιριάζει στους στόχους σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

 

 

Ενημερωθείτε για τις ορθώσεις της VESALIUS

Κλείσε Ραντεβού

Δωρεάν εξειδικευμένο service μια φορά το χρόνο!

Η διαδικασία της βαδιστικής αποκατάστασης ξεκινά αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό. Ο ασθενής σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες ενός φυσικοθεραπευτή ή του γιατρού δημιουργούν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιστατικού.

Η ομάδα των ειδικών προτείνει εξειδικευμένες ασκήσεις για την διατήρηση ή την αύξηση της δύναμης των μυών. Η καλή φυσική κατάσταση του ασθενή διευκολύνει την γρηγορότερη και ευκολότερη βαδιστική αποκατάσταση.

Επικοινωνήστε Τώρα
εξειδικευμένο service τεχνητών μελών
0
  0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα