Menu

 • Εγγραφή
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
Home / Νέα & Ενημερώσεις / Κηδεμόνας σκολίωσης – Πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά;
εταιρία κατασκευής προσθετικών μελών στη Θεσσαλονίκη

Νέα & Ενημερώσεις

Κηδεμόνας σκολίωσης – Πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά;

Κηδεμόνας σκολίωσης - Πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά;

Η σκολίωση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια πλάγια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζει όχι μόνο τη σωματική ευεξία των ασθενών αλλά και τη συναισθηματική και ψυχολογική τους κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τον πιο συνηθισμένο τρόπο αντιμετώπισης της σκολίωσης παγκοσμίως, τον κηδεμόνα. Θα μιλήσουμε για:

 • τα βασικά είδη κηδεμόνων σκολίωσης
 • χαρακτηριστικά και οφέλη από την τοποθέτησή τους
 • την αποτελεσματικότητα του κηδεμόνα στη σκολίωση

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα, να ανακαλύψετε πόσο διορθώνει ο κηδεμόνας και να συνεχίσετε το ταξίδι σας με αυτοπεποίθηση και ελπίδα. 

 

Τι είναι η σκολίωση; 

Η σκολίωση είναι μια τρισδιάστατη παραμόρφωση που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και τον κορμό και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Η εμφάνισή της είναι πολυπαραγοντική με γενετικά, ορμονικά, μυοσκελετικά και νευρολογικά αίτια.

Το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της σκολίωσης εξακολουθεί να είναι ένα φιλμ ακτινών Χ σε όρθια θέση, που ανιχνεύει πλευρική απόκλιση και ορίζει τη σκολίωση με γωνία Cobb μεγαλύτερη από 10° με αξονική περιστροφή, σύμφωνα με τα πρότυπα SRS (Scoliosis Research Association).

Μάθετε περισσότερα: Τα πάντα για τη σκολίωση

 

Τι είναι ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο κηδεμόνας σκολίωσης είναι μια ιατρική συσκευή που φοριέται γύρω από τον κορμό και χρησιμοποιείται σε άτομα με σκολίωση για να επιβραδύνει ή να σταματήσει εντελώς την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Σήμερα αποτελεί τη μόνη διαθέσιμη θεραπεία που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της σκολίωσης σε ένα παιδί ή έναν έφηβο του οποίου τα οστά εξακολουθούν να μεγαλώνουν.

Ο κηδεμόνας για σκολίωση, πέρα από το ότι βοηθά στην πρόληψη της επιδείνωσης της παραμόρφωσης, μπορεί επίσης να καταστήσει λιγότερο πιθανή τη χειρουργική επέμβαση.

πόσο αποτελεσματικός είναι ένας κηδεμόνας σκολίωσης;

 

Είδη κηδεμόνων σκολίωσης 

Ο πιο συνηθισμένος κηδεμόνας για σκολίωση σήμερα είναι σε μορφή νάρθηκα και καλύπτει το σώμα από τις μασχάλες μέχρι τους γλουτούς, ενώ ως όρθωση είναι γνωστή ως TLSO (θωρακοσφυική).

 

Κηδεμόνας Boston

Ο κηδεμόνας Boston, ο οποίος αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’70 στη Βοστώνη των ΗΠΑ, μέχρι και σήμερα αποτελεί κυρίαρχη επιλογή ιατρών και ασθενών.

Σε μια ευαίσθητη ηλικία, όπως η εφηβική, η διακριτική του εμφάνιση τον καθιστά ιδανικό για τοποθέτηση μέσα από τα ρούχα και επιτρέπει τη χρήση του κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Θεραπευτικά ο κηδεμόνας Boston προτείνεται από τον ιατρό με στόχο τη διόρθωση της καμπυλότητας σε σημεία του κορμού και ενδείκνυται σε σπονδυλικές στήλες με καμπυλότητα μεταξύ 25-40 μοιρών.

Είναι ένας δυναμικά ενεργός νάρθηκας, σχεδιασμένος να συγκρατεί την σπονδυλική στήλη μέσω του κανόνα των τριών σημείων σε πολλαπλούς άξονες πίεσης.

 

Κηδεμόνας Cheneau 

Ο κηδεμόνας τύπου Cheneau είναι ένας νάρθηκας που λειτουργεί διορθωτικά στη θέση της σπονδυλικής στήλης ασκώντας πίεση μέσω του εξατομικευμένου τρόπου που κατασκευάζεται το κέλυφός του.

Οι διορθώσεις επιλέγονται κατά τη διαμόρφωσή του, κατόπιν λήψης των μέτρων του κορμού του ασθενή, από τον εξειδικευμένο πτυχιούχο Μηχανικό Ορθοπεδικής της VESALIUS και έπειτα από γνωμάτευση του ιατρού και τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο εξατομικευμένος κηδεμόνας κορμού Cheneau κατασκευάζεται από θερμοπλαστικό υλικό στο εργαστήριο μας και διαθέτει στο εμπρόσθιο μέρος ιμάντες με Velcro για την ορθή τοποθέτησή του.

 

Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο κηδεμόνα σκολίωσης;

Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν προσθετικό – ορθωτικό, έναν επαγγελματία που ειδικεύεται στην κατασκευή και τοποθέτηση κηδεμόνων σκολίωσης.

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στον προσθετικό, θα σας μετρήσουν ώστε να φτιάξουν έναν κηδεμόνα ακριβώς στα δικά σας μέτρα και για τη δική σας καμπυλότητα. Ενδέχεται να επιστρέψετε στο ιατρείο του προσθετικού κάποιες φορές για προσαρμογές έως ότου εφαρμόσει τέλεια ο κηδεμόνας.

Συνολικά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.

Η ικανότητα και η εμπειρία του προσθετικού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην άνεση και την αποτελεσματικότητα του κηδεμόνα στη σκολίωση.

 

Πώς λειτουργεί ο κηδεμόνας σκολίωσης;

Ο πρωταρχικός σκοπός ενός κηδεμόνα σκολίωσης είναι να αποτρέψει τη σπονδυλική στήλη από το να γίνει πιο κυρτή καθώς μεγαλώνετε.

Στη σκολίωση, ο κηδεμόνας θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατά τη σπονδυλική σας στήλη σε ίσια θέση, ασκώντας πίεση στα κατάλληλα σημεία. Διαμορφώνεται κατόπιν λήψης μέτρων από τον εξειδικευμένο πτυχιούχο Μηχανικό Ορθοπεδικής της VESALIUS και έπειτα από γνωμάτευση του ιατρού και τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο κηδεμόνας κορμού είναι 100% εξατομικευμένος για κάθε ασθενή και κατασκευάζεται από θερμοπλαστικό υλικό στο εργαστήριο μας, με ιμάντες Velcro για την ορθή τοποθέτησή του.

 

Πόσο διορθώνει ο κηδεμόνας; 

Οι κηδεμόνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σκολίωσης για περισσότερα από 450 χρόνια.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, οι κηδεμόνες σκολίωσης έχουν αναδειχθεί ως η μόνη αποδεδειγμένη μη χειρουργική θεραπευτική επιλογή, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις σε ασθενείς με σκολίωση και παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη και σταθεροποίηση με στόχο την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, συστηματικά και υπό την καθοδήγηση των ειδικών, οι κηδεμόνες σκολίωσης αποδεδειγμένα:

 • προλαμβάνουν της περαιτέρω εξέλιξης της παραμόρφωσης
 • βελτιώνουν τη στάση του σώματος και
 • ενισχύουν τη συνολική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης

πόσο διορθώνει ο κηδεμόνας σκολίωσης;

 

Αποτελεσματικότητα του κηδεμόνα στη σκολίωση 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νευρολόγων Χειρουργών (AANS), οι κηδεμόνες κορμού είναι αποτελεσματικοί περίπου στο 80% των περιπτώσεων.

Ωστόσο, ένας κηδεμόνας δεν θα λειτουργήσει εάν δεν φορεθεί σωστά ή για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα. Για μέγιστη αποτελεσματικότητα του κηδεμόνα στη σκολίωση:

 • φορέστε σωστά τον κηδεμόνα σας
 • ελέγχετε συχνά για να βεβαιωθείτε ότι εφάπτεται σωστά και κλείστε ραντεβού για επανεξέταση εάν δεν σας ταιριάζει πλέον
 • φορέστε τον για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συχνά ξεπερνά τις 15 ώρες την ημέρα

 

Πόσο καιρό πρέπει να φοράω τον κηδεμόνα σκολίωσης; 

Η ιδανική χρήση του κηδεμόνα γίνεται σε περιόδους ανάπτυξης, δηλαδή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία – κατά την περίοδο αυτή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη σκολίωση σας.

Ο γιατρός καθώς και ο προσθετικός σας θα παρακολουθούν την ανάπτυξή σας σε κάθε επίσκεψη και θα δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα για τη χρήση του κηδεμόνα που θα λαμβάνει υπόψη το μοναδικό σας μοτίβο ανάπτυξης.

Αυτό το πρόγραμμα θα αναλύει το πόσες ώρες θα χρειάζεται να φοράτε τον κηδεμόνα κάθε μέρα, βασιζόμενο στον βαθμό της καμπύλης και το στάδιο ανάπτυξής σας.

Να θυμάστε το εξής: Ο κηδεμόνας σκολίωσης είναι σαν το φάρμακο – λειτουργεί μόνο εάν τον χρησιμοποιείτε όπως έχει συνταγογραφηθεί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που φορούν τον κηδεμόνα τους για τον συνιστώμενο αριθμό ωρών την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

 

Κηδεμόνας σκολίωσης – φαίνεται κάτω από τα ρούχα; 

Πιθανώς θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσετε να φοράτε τον κηδεμόνα σκολίωσης – πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι έγινε πιο άνετος μετά από μερικές εβδομάδες.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται επίσης αν ο κηδεμόνας σκολίωσης φαίνεται κάτω από τα ρούχα, ειδικά τα παιδιά στην εφηβεία.

Αν φοράτε πολύ κολλητά ρούχα, ο κηδεμόνας σκολίωσης φαίνεται. Ωστόσο, οι περισσότεροι κηδεμόνες μπορούν να φορεθούν κανονικά κάτω από τα ρούχα και είναι στη δική σας ευχέρεια να αποφασίσετε εάν θα πείτε σε άλλα άτομα ότι φοράτε.

ο κηδεμόνας σκολίωσης φαίνεται κάτω από τα ρούχα;

 

Τι γίνεται αν ο κηδεμόνας σκολίωσης δεν εφαρμόζει πλέον σωστά; 

Καθώς οι κηδεμόνες σκολίωσης φοριούνται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μεγαλώνοντας ένα παιδί πρέπει να αλλάξει κηδεμόνα.

Εάν και όταν συμβεί αυτό, ο προσθετικός σας μπορεί να λάβει μέτρα εκ νέου και να δημιουργήσει έναν νέο κηδεμόνα που θα σας ταιριάζει ιδανικά.

 

Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία αντί να φοράω νάρθηκα σκολίωσης; 

Εάν η καμπυλότητα της σπονδυλικής σας στήλης είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτείται κηδεμόνας σκολίωσης, η φυσικοθεραπεία από μόνη της μάλλον δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξή της.

Για τα περισσότερα άτομα με μέτρια σκολίωση, η χρήση ενός κηδεμόνα είναι πιο αποτελεσματική και πιο πρακτική από τη φυσικοθεραπεία, ωστόσο μπορεί η φυσικοθεραπεία να λειτουργήσει συμπληρωματικά κατά περίπτωση.

Ο φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει τη στάση του σώματος, τη μυϊκή δύναμη και την ευλυγισία σας και θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άσκησης για τις ανάγκες σας. Αυτές οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τους μύες σας και να αισθανθείτε πιο άνετα με τον κηδεμόνα σας.

Υπάρχουν και Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για Σκολίωση (Physiotherapeutic Scoliosis Specific Exercises – PSSE), με την πιο διαδεδομένη μέθοδο να είναι η Schroth.

 

Πόσο κοστίζει ένας κηδεμόνας σκολίωσης; 

Στη VESALIUS δεν υπάρχει μία standard τιμή για τον κηδεμόνα σκολίωσης, καθώς ο κάθε ένας δημιουργείται αποκλειστικά για εσάς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας, τον βαθμό καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης, την ηλικία σας και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την τελική τιμή, όπως τυχόν σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση, για έναν κηδεμόνα σκολίωσης οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.000€ και 1.500€ ευρώ.

Έχετε ακόμα απορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την τοποθέτηση κηδεμόνα;

Επικοινωνήστε σήμερα με τη VESALIUS και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα χαρεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή σας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Πηγές

https://sauk.org.uk/scoliosistreatment/bracing/

https://www.mdpi.com/2077-0383/7/6/136/htm

https://health.clevelandclinic.org/backbracesshowntoslowspinalcurvatureinkids/

https://www.healthline.com/health/childrens-health/scoliosis-brace

Κλείσε Ραντεβού

Δωρεάν εξειδικευμένο service μια φορά το χρόνο!

Η διαδικασία της βαδιστικής αποκατάστασης ξεκινά αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό. Ο ασθενής σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες ενός φυσικοθεραπευτή ή του γιατρού δημιουργούν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιστατικού.

Η ομάδα των ειδικών προτείνει εξειδικευμένες ασκήσεις για την διατήρηση ή την αύξηση της δύναμης των μυών. Η καλή φυσική κατάσταση του ασθενή διευκολύνει την γρηγορότερη και ευκολότερη βαδιστική αποκατάσταση.

Επικοινωνήστε Τώρα
εξειδικευμένο service τεχνητών μελών
0
  0
  ΚΑΛΑΘΙ
  Το καλάθι είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα