Menu

  • Εγγραφή
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.
Home / Πληροφορίες αποκατάστασης

Συχνές Ερωτήσεις

Ο πιο σημαντικός στόχος ολόκληρης της θεραπείας σας — από το χειρουργείο μέχρι την αποκατάσταση και την εφαρμογή μία τεχνητής πρόθεσης — είναι η επαναφορά της κινητικότητας σας.

Η ομάδα θεραπείας σας, η οποία περιλαμβάνει τους γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, προσθετικούς — και φυσικά εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα — θα σας βοηθήσει στην όσο το δυνατό καλύτερη ανεξαρτητοποίησή σας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε μια ζωή ενεργή. Κατά μέσο όρο, αυτή η διαδικασία αποκατάστασης απαιτεί δύο έως έξι μήνες, αν και αυτό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο κινήτρων σας και η εφαρμογή της πρόθεσης.

α. Αρχικές εξετάσεις

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού, θα εξεταστείτε λεπτομερώς αρκετές φορές πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί σας θα σας εξηγήσουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Φυσικά, εάν είχατε τραυματικό ακρωτηριασμό (ατύχημα), οι συζητήσεις θα συμβούν μετά την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, έχετε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις που είναι σημαντικές για εσάς. Είναι μια καλή ιδέα για να κρατήσετε σημειώσεις του τι θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό πριν από τις συζητήσεις, ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα. Θυμηθείτε ότι είναι δουλειά τους να τα εξηγήσουν όλα με σαφήνεια σε σας.

β. Στοχευμένη προετοιμασία

Εφόσον είναι δυνατόν, πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τις θεραπευτικές ασκήσεις που θα κάνετε μετά από τη χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού, πριν από τη χειρουργική επέμβαση σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δυναμώσετε τους μυς σας εκ των προτέρων. Είναι επίσης λογικό να προπονήσετε τη σωστή μετακίνησή σας από το κρεβάτι σε αναπηρική καρέκλα το συντομότερο δυνατόν. Η έγκαιρη κατάρτιση των δραστηριοτήτων αυτών μπορεί να κάνει το χρόνο, μετά την επέμβαση, πολύ πιο εύκολο για εσάς. Ρωτήστε το γιατρό σας και το φυσιοθεραπευτή σας για ασκήσεις που είναι κατάλληλος για σας. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να μιλήσει σε ένα προσθετικό πριν από τον ακρωτηριασμό σχετικά με το ποια είδη προθέσεων μπορεί να είναι σωστά για σας.

γ. Ψυχολογική υποστήριξη

Ένας ακρωτηριασμός είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας και μπορεί η ψυχολογική συμβουλευτική να είναι πολύ χρήσιμη για εσάς. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε σε οποιαδήποτε θέματα ή φόβους που μπορεί να έχετε, και να αφαιρέσει σημαντικό βάρος από τους φίλους και την οικογένειά σας — και τον εαυτό σας.

δ. Μιλήστε με άλλους ακρωτηριασμένους

Σας προτείνουμε επίσης να μιλήσετε με συνομηλίκους που έχουν επίσης υποστεί ακρωτηριασμό. Είναι καλό να ακούσετε πώς άλλοι αντιμετώπισαν την κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σε θέση να μοιραστούν συμβουλές για τα πάντα, μέχρι τη σωστή επιλογή και εφαρμογή μίας πρόθεσης. Μιλήστε με την ομάδα θεραπείας σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να έρθετε σε επαφή με άλλους ακρωτηριασμένους.

Τι θα πρέπει να περιμένετε μετά τον ακρωτηριασμό;
Κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου μετά την επέμβαση εστιάζουμε σε τρεις στόχους θεραπείας: θα πρέπει να έχετε λίγο έως καθόλου πόνο, το κολόβωμα θα πρέπει να είναι σε θέση να δεχθεί βάρος, και θα πρέπει να μπορείτε να το μετακινήσετε βέλτιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μετά τον ακρωτηριασμό σας, το κολόβωμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικά επουλωτικά επιθέματα και επιδέσμους. Κύριος στόχος του γιατρού σας, είναι να θεραπευτεί γρήγορα το τραύμα που προκλήθηκε από το χειρουργείο και να προετοιμάσει το κολόβωμα για να υποδεχθεί τη μελλοντική σας πρόσθεση. Προκειμένου όλα αυτά να επιτευχθούν, είναι σημαντικό ο γιατρό σας ή ο φυσιοθεραπευτής σας να σας δείξει μερικά σημαντικά πράγματα αμέσως μετά την επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει σωστή τοποθέτηση του σώματος στο κρεβάτι, έτσι ώστε οι μύες και οι αρθρώσεις που γειτνιάζουν με το κολόβωμα να μην υπαναχωρήσουν ή σκληρύνουν, καθώς και την τακτική άσκηση που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν εσάς να ανταπεξέλθετε πιο γρήγορα και εύκολα σε μια πρόσθεση.

Σωστή τοποθέτηση
Αμέσως μετά την επέμβαση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είστε σε θέση να ξαπλώνετε ακίνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους ή να στρίβετε πάνω στο κρεβάτι.

Για το λόγο αυτό, ζητήστε βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό να αλλάζετε θέσεις αρκετές φορές την ημέρα. Αυτή η αλλαγή της θέσης είναι σημαντική, δεδομένου ότι σας επιτρέπει να εξασφαλίσετε τη θέση με το μικρότερο δυνατό πόνο και βοηθά στην αποφυγή κατακλίσεων (πληγών) στο σώμα. Βοηθά επίσης στην αποφυγή δημιουργίας αγκυλώσεων (περιορισμό στο φάσμα της κίνησης των αρθρώσεων) που θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την αποκατάσταση.

Επούλωση πληγών του κολοβώματος
Στις περισσότερες περιπτώσεις το τραύμα κλείνει και διαμορφώνεται μια ουλή μέσα στις πρώτες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Αλλά ακόμη και αν το τραύμα μοιάζει να έχει επουλωθεί καλά στο εξωτερικό, η πλήρης θεραπεία του τραύματος θα πάρει περισσότερο. Απαιτείται περίπου ενάμισης χρόνος μέχρι να επουλωθεί πλήρως και στο εσωτερικό του.

Όταν ξυπνήσετε από την αναισθησία, στο πόδι σας θα έχουν τοποθετηθεί επιθέματα και επίδεσμοι ή ένα εκμαγείο με ένα μικρό αποστραγγιστικό σωληνάκι που οδηγείται έξω από αυτό. Αυτό το σωληνάκι τοποθετήθηκε στην πληγή κατά το χειρουργείο, έτσι ώστε τα υγρά και το αίμα να οδηγούνται μέσω αυτού έξω από το τραύμα και θα αφαιρεθεί από την πληγή κατά τη διαδικασία αποθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντική η διαμόρφωση του κολοβώματος με ειδικούς επιδέσμους και η σωστή φροντίδα του δέρματος με ειδικές κρέμες ώστε να μπορέσει ο ιστός να παραμένει μαλακός και εύκαμπτος. Παράλληλα σταδιακά ετοιμάζουμε το κολόβωμα στη δυνατότητα να δεχθεί βάρος έτσι ώστε να είναι δυνατόν να υποδεχθεί την πρόθεση.

Θεραπεία διαμόρφωσης κολοβώματος
Αυτή η συμπίεση του κολοβώματος συμβάλλει στην ταχύτερη τοποθέτηση προσθετικού μέλους και στην προσαρμογή σας σε αυτό. Επιπλέον, η συμπίεση βοηθά στο κυκλοφορικό του κολοβώματος. Αυτό μειώνει το μέγεθος του πόνου και στην βέλτιστη θεραπείας του τραύματος.

Με τη βοήθεια της συμπίεσης που εφαρμόζεται στο κολόβωμα, μπορούμε να περιορίσουμε το μετεγχειρητικό πρήξιμο (οίδημα) και να διαμορφωθεί για τη μελλοντική τοποθέτηση προσθετικού μέλους.
Διάφορες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση: το κολόβωμα μπορεί να τυλιχτεί με ελαστικό επίδεσμο, ή κάλτσες συμπίεσης ή κάλτσες σιλικόνης.

Επίδεση
Ο επίδεσμος θα απομακρύνεται συχνά (αρχικά τόσο συχνά όσο κάθε μισή ώρα) προκειμένου να σιγουρευτεί ότι το κολόβωμα δεν τυλίχτηκε πάρα πολύ σφιχτά ή πάρα πολύ χαλαρά. Ο φροντιστής θα ελέγχει, επίσης, πώς εξελίσσεται το κολόβωμα, εάν το οίδημα περιορίζεται, και πώς το τραύμα επουλώνεται.

Οι επίδεσμοι συμπίεσης εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική μετά την αφαίρεση των μετεγχειρητικών επιδέσμων. Κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την επέμβαση, το κολόβωμά σας θα είναι καλυμμένο με επίδεσμο από τον θεραπευτή σας ή από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη συνέχεια, οι φροντιστές σας μπορούν να σας δείξουν πώς να εφαρμόζεται τον συμπιεστικό επίδεσμο στον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τη διαδικασία αναδίπλωσης, ώστε να αποφεύγεται λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκ νέου διόγκωση του κολοβώματος, ή ερεθισμό ή τραυματισμό από πτυχές του επιδέσμου ή πολύ σφιχτού περιτυλίγματος. Προς αποφυγή τραυματισμού του κολοβώματος, χρησιμοποιήστε ταινία αντί για μεταλλικά clips.

Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε επιμελώς τους επιδέσμους. Δεδομένου ότι απορροφούν τον ιδρώτα, θα πρέπει να πλένονται καθημερινά με ένα ήπιο απορρυπαντικό ή ένα ήπιο σαπούνι. Θα πρέπει να τοποθετείτε ελαστικό επίδεσμο μέχρι το κολόβωμα να έχει πλήρως θεραπευτεί.

Κάλτσες συμπίεσης κολοβώματος
Το πλεονέκτημα των καλτσών συμπίεσης είναι ότι είναι εύκολο να τοποθετηθούν.

Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των επιδέσμων. Οι κάλτσες είναι ελαστικές και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Όπως και οι ελαστικοί επίδεσμοι, οι κάλτσες πρέπει να πλένονται τακτικά.

Κάλτσες σιλικόνης
Για να φορέσετε την κάλτσα σιλικόνης, γυρίστε το μέσα έξω και στη συνέχεια κυλίστε την ομοιόμορφα πάνω στο κολόβωμα. Μην την τραβάτε επάνω όπως μια κάλτσα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πτυχώσεις ή κενά αέρα.

Εκτός από τους ελαστικούς επιδέσμους και τις κάλτσες συμπίεσης, οι κάλτσες (θήκες) σιλικόνης αποτελούν μια ακόμη μέθοδο για την επίτευξη της συμπίεσης και της διαμόρφωσης του κολοβώματος. Παρόμοια με τις κάλτσες συμπίεσης, οι κάλτσες σιλικόνης είναι διαθέσιμες σε πολλά τυποποιημένα μεγέθη, επιπλέον όμως γίνονται και προσαρμοσμένες κατασκευές. Η σιλικόνη ασκεί ομοιόμορφη συμπίεση στο κολόβωμα και το διαμορφώνει σωστά. Επιπλέον, η ευέλικτη και φιλική προς το δέρμα σιλικόνη μπορεί να βοηθήσει να γίνει το τραύμα μαλακό και εύκαμπτο.

Καθαρίζετε τη σιλικόνη καθημερινά με ένα φιλικό στο δέρμα, άοσμο σαπούνι και ζεστό νερό. Αν ιδρώνετε πολύ, θα πρέπει να την καθαρίζετε αρκετές φορές την ημέρα και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε έναν απολυμαντικό. Ο προσθετικός σας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς για τη φροντίδα τους και ακολουθήστε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης.

Φροντίδα κολοβώματος
Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί ανέλαβαν αρχικά τον καθαρισμό του τραύματος και αλλαγή των επιδέσμων. Τώρα που είστε στην φάση αποκατάστασης θα φροντίζετε για το κολόβωμά σας και το καλό πόδι σας με τη βοήθεια ενός προσθετικού ή μόνος σας.

Πώς να φροντίζετε το κολόβωμά σας
Η Derma Prevent, για παράδειγμα, προφυλάσσει από φθορά, καλύπτοντας το δέρμα με ένα προστατευτικό φιλμ, κρατώντας το μαλακό και εύκαμπτο.

Ο γιατρός σας θα σας δείξει πώς να φροντίσετε κατάλληλα το κολόβωμά σας. Προκειμένου να αποτραπεί το δέρμα σας να γίνει τραχύ και φολιδωτό, να το πλένετε με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι (Derma Clean) κάθε πρωί και βράδυ. Στη συνέχεια στεγνώστε το δέρμα καλά και βάλτε κρέμα σε αυτό. Derma Repair και Derma Prevent, δύο προϊόντα από την Ottobock, αναπτύχθηκαν ειδικά για την περιποίηση των κολοβωμάτων.

Εάν εμφανιστούν πτυχές στο δέρμα ή ουλές πρέπει να ακολουθηθεί θεραπεία προκειμένου να προληφθούν μολύνσεις. Επιπλέον, ερευνήστε για τυχόν τραύματα, κατακλίσεις και φουσκάλες, ενώ φροντίζετε για το κολόβωμά σας. Αυτά απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Ένας καθρέφτης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάξτε στο πίσω μέρος του κολοβώματος. Τακτικό μασάζ και προσεκτικό τέντωμα της ουλής είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό της φροντίδας του κολοβώματος.

Επίσης, σημειώστε ότι τοποθετώντας την πρόσθεση το πρωί μετά από το πλύσιμο είναι συχνά πιο δύσκολο από το συνηθισμένο, δεδομένου ότι το θερμό νερό προκαλεί το δέρμα του κολοβώματος να πρηστεί.

Φροντίδα για το καλό πόδι

Μετά τον ακρωτηριασμό, όταν το κολόβωμα δεν είναι ακόμη σε θέση να δεχθεί πολύ βάρος, είναι λογικό να δοθεί περισσότερο βάρος — και στρες — στο καλό πόδι. Συνεργαστείτε με την ομάδα φροντίδας σας για να βρείτε τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε υγιές το καλό πόδι.

Ασκήσεις για τη μετεγχειρητική θεραπεία

Για να είναι το σώμα σας καλά προετοιμασμένο για τα επόμενα βήματα της θεραπείας και για να παραμείνετε κινητικός, προτείνεται να γίνονται ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του κορμού, του βραχίονα και των ποδιών. Επίσης, πρέπει να γίνουν ασκήσεις στις αρθρώσεις κοντά στο σημείο ακρωτηριασμού. Τέλος, εξασκηθείτε να είστε καθιστός στο κρεβάτι και να μπορείτε να μεταφέρεστε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Άμεση και έγκαιρη τοποθέτηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αρχική πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί περίπου 10 ημέρες μετά τον ακρωτηριασμό. Σε μια τέτοια άμεση τοποθέτηση, κάποιο βάρος μπορεί να εφαρμοστεί στο κολόβωμα νωρίς και οι πρώτες ασκήσεις βάδισης μπορεί να ξεκινήσουν. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πρόθεσης δεν είναι κατάλληλος σε όλους τους ακρωτηριασμούς. Ο γιατρός, φυσιοθεραπευτής και προσθετικός σας θα αποφασίσουν αν αυτό είναι μια επιλογή για σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εφαρμογή γίνεται με την ολοκλήρωση της επούλωσης του τραύματος.

Η διαδικασία της αποκατάστασης

Η ομάδα αποθεραπείας σας θα αποφασίσει πότε μπορείτε να αρχίσετε εντατική αποκατάσταση με βάση την πρόοδο της ανάρρωσής σας. Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης σας, θα σας τοποθετήσουν σε μια πρόθεση προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης θα μάθετε πώς να φροντίσετε κατάλληλα το κολόβωμά σας καθώς και το υπόλοιπο σώμα σας.

Πριν φορέσετε μια πρόθεση, το κολόβωμά σας πρέπει να θεραπευθεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο το μετεγχειρητικό οίδημα.

Μόλις το κολόβωμά σας έχει διαμορφωθεί σωστά και μπορεί να αντέξει το βάρος, μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή πρόθεση. Στη συνέχεια θα αρχίσετε να εξασκείστε χρησιμοποιώντας το πρόσθετο μέλος. Για αρχή θα πρέπει να αφομοιώσετε τη διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης του τεχνητού μέλους καθώς και να το προφυλάσσετε. Αργότερα, θα μάθετε πώς να περπατήσετε με την πρόθεση (κατάρτιση βηματισμού).

Η τοποθέτηση προσθετικού μέλους

Μετά τον ακρωτηριασμό πρέπει να εφοδιαστείτε με την καλύτερη πρόθεση που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.
Στοιχεία που επηρεάζουν την επιλογή του κατάλληλου μέλους για σας είναι το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και υγείας, το επίπεδο ακρωτηριασμό, οι απαιτήσεις σας από μία πρόθεση καθώς και το επαγγελματικό και ιδιωτικό περιβάλλον σας.

Η πρόθεσή σας θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε ένα σημαντικό μέρος της κινητικότητάς σας και θα συμβάλει σημαντικά στην ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τη ζωή σας χωρίς βοήθεια από άλλους. Φορώντας μία πρόθεση, αποφεύγετε ορθοστατικά προβλήματα και προβλήματα ισορροπίας που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη ακρωτηριασμένου μέλους. Επιπλέον, αποφεύγετε την καταπόνηση και μακροπρόθεσμη ζημία του καλού σας ποδιού.

Μόλις το κολόβωμά σας έχει ολοκληρωθεί και είστε σε καλή υγεία, η διαδικασία τοποθέτησης της πρόθεσης θα αρχίσει. Ακόμη και πριν από αυτό το στάδιο, ο προσθετικός σας θα συναντηθεί μαζί σας για να καταλάβει ακόμη καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

Μια προσωρινή πρόθεση σάς δίνει τη δυνατότητα να σταθείτε και να περπατήσετε από νωρίς. Επιπλέον, βοηθάει τον προσθετικό σας να καταλαβαίνει τις ανάγκες σας, γεγονός που του παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι τα κατάλληλα προσθετικά εξαρτήματα για εσάς. Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί η προσωρινή σας θήκη προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες σας. Η σωστή προσαρμογή της θήκης είναι εξαιρετικά σημαντική – ακριβώς όπως ένα παπούτσι, αν δεν ταιριάζει καλά δεν θα είστε σε θέση να περπατήσετε σωστά – .

Εξίσου σημαντική είναι η ευθυγράμμιση της πρόθεση, η οποία μπορεί να καθορίσει αν περπατάτε σωστά, αποτελεσματικά και άνετα.

Μπορεί να τροποποιείτε τακτικά η θήκη πρόβας έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι η θήκη και η ευθυγράμμιση είναι σωστή. Να είστε υπομονετικοί καθώς ο προσθετικός σας εργάζεται σκληρά για να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν όσο το δυνατό καλύτερα.

Η λειτουργικότητα που παρέχεται από τα προσθετικά εξαρτήματα (θήκη, γόνατα, πέλματα) μπορεί να ποικίλει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή εξαρτημάτων. Αυτά τα στοιχεία και η στοχευμένη εκπαίδευση στο πώς να χρησιμοποιηθούν είναι καθοριστικοί παράγοντες για να πετύχετε τους στόχους σας.

Εξάσκηση στη χρήση του προσθετικού μέλους

Ο προσθετικός σας θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την πρόθεση σας σωστά. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση και αφαίρεση της πρόσθεσης, να σηκωθείτε, να καθίσετε, να ισορροπήσετε και να περπατήσετε σωστά

Ο στόχος της αποκατάστασης είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη κινητικότητα και ανεξαρτησία.
Τοποθέτηση και εξαγωγή της πρόθεσης

Σημαντική καθημερινή διαδικασία είναι να βάζετε (donning) και να βγάζετε (doffing) την πρόθεση. Συγγενείς ή φίλοι μπορεί να χρειαστεί να σας βοηθήσουν αρχικά, αλλά ο στόχος είναι να είστε σε θέση να το κάνετε αυτό μόνοι σας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να εφαρμογής της πρόθεσης ανάλογα με τον τύπο της πρόθεσης που έχετε και την κατάσταση του κολοβώματος. Ο προσθετικός σας θα σας υποδείξει τον καταλληλότερο.

Έχετε ήδη μάθει να φροντίζετε το κολόβωμά σας, αλλά και η πρόθεση σας πρέπει φροντίζεται καθημερινά. Σκουπίστε το εσωτερικό της θήκης με ένα υγρό ύφασμα για να καθαρίσετε τον ιδρώτα. Διατηρώντας καθαρή την επιφάνεια επαφής με το κολόβωμα βοηθά να αποφύγετε ερεθισμούς του δέρματος. Αν φοράτε κάλτσα σιλικόνης, παρακαλούμε να την φροντίσετε για το καθημερινά σύμφωνα με τις οδηγίες.

Προπόνηση: Βάδιση σε επίπεδη επιφάνεια

Μόλις αισθάνεστε ασφαλείς χρησιμοποιώντας την πρόθεση σας, μπορείτε να αρχίσετε με τις ασκήσεις βάδισης. Θα εργαστείτε για τη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, τη μεταφορά επαρκούς βάρους προς την πλευρά της πρόθεσης και για τη διατήρηση ευθυγραμμισμένης της λεκάνη σας και του κορμού σας.

Κατ ‘αρχάς θα μάθετε να μετατοπίσετε το σωματικό βάρος σας, ενώ χρησιμοποιείτε τις παράλληλες μπάρες και να στέκεστε στο ένα πόδι. Θα πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε την πρόθεσή σας, και όχι να ρίχτετε το συνολικό βάρος στα χέρια σας και στο καλό σας πόδι. Αφού έχετε αποκτήσει αυτοπεποίθηση στη βάδιση στις μπάρες, θα αρχίσετε να περπατάτε σε ανοιχτό χώρο με κάποιο βοήθημα (περιπατητήρας, βακτηρίες). Στόχος είναι σταδιακά να μειωθεί η ανάγκη σας για βοηθήματα βάδισης.

Προπόνηση: Βάδιση σε κεκλιμένες επιφάνειας και σκάλες

Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή της ημέρας είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε εμπόδια, όπως κράσπεδα, σκαλιά στο σπίτι, κεκλιμένες επιφάνειες και ούτω καθεξής.

Εδώ, τα συστατικά πρόθεσή σας είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, δεδομένου ότι διαφορετικές αρθρώσεις γονάτου απαιτούν διαφορετικές τεχνικές βάδισης. Σωστή τοποθέτηση του πέλματος ή η χρήση κουπαστής, για παράδειγμα, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Προπόνηση: Sitting down and standing up

Μετά το βάλε – βγάλε την πρόθεσης, να κάθεστε και να σηκώνεστε είναι η επόμενη καθημερινή κίνηση που πρέπει να εμφυσήσετε.
Θα πρέπει να τοποθετήσετε το βάρος εξίσου και στα δύο πόδια, ενώ κάθεστε και σηκώνεστε και με κνημιαίες προθέσεις.

Οι ασκήσεις για το σκοπό αυτό βασίζονται και πάλι στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόθεση σας. Για παράδειγμα σε μηριαίους ακρωτηριασμούς η χρήση της ηλεκτρονικής άρθρωσης γόνατος C-Leg, σας υποστηρίζει στο κάθισμα ρίχνοντας βάρος και στα δύο πόδια. Αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση της καταπόνησης με το υγιές πόδι.

Πρώτες εξετάσεις

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού, θα εξεταστείτε λεπτομερώς αρκετές φορές πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί σας θα σας εξηγήσουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Φυσικά, εάν είχατε τραυματικό ακρωτηριασμό (ατύχημα), οι συζητήσεις θα συμβούν μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, έχετε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις που είναι σημαντικές για εσάς. Είναι μια καλή ιδέα για να κρατήσετε σημειώσεις του τι θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό πριν από τις συζητήσεις, ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα. Θυμηθείτε ότι είναι δουλειά τους να τα εξηγήσουν όλα με σαφήνεια σε σας.

Στοχευόμενη Προετοιμασία

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει πριν γίνει η χειρουργική επέμβαση να αρχίσετε τις ασκήσεις θεραπείας τις οποίες θα συνεχίσετε και μετά από την εγχείρηση ακρωτηριασμού. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προετοιμάσετε τους μυς σας εκ των προτέρων έτσι ώστε η αποκατάστασή να γίνει πολύ πιο εύκολη για εσάς.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Ένας ακρωτηριασμός είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας και μπορεί η ψυχολογική συμβουλευτική να είναι πολύ χρήσιμη για εσάς. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε σε οποιαδήποτε θέματα ή φόβους που μπορεί να έχετε, και να αφαιρέσει σημαντικό βάρος από τους φίλους και την οικογένειά σας — και τον εαυτό σας.

Επαφές με άλλους ακρωτηριασμένους

Σας προτείνουμε επίσης να μιλήσετε με συνομηλίκους που έχουν επίσης υποστεί ακρωτηριασμό. Είναι καλό να ακούσετε πώς άλλοι αντιμετώπισαν την κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σε θέση να μοιραστούν συμβουλές για τα πάντα, μέχρι τη σωστή επιλογή και εφαρμογή μίας πρόθεσης. Μιλήστε με την ομάδα θεραπείας σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να έρθετε σε επαφή με άλλους ακρωτηριασμένους.

Ακρωτηριασμός είναι η τραυματική ή η ιατρογενής (χειρουργική) αποκοπή ενός μέλους ή τμήματος του μέλους του σώματος από το υπόλοιπο σώμα. Η πρώτη περίπτωση αποκαλείται Τραυματικός Ακρωτηριασμός και η δεύτερη λέγεται Θεραπευτικός Χειρουργικός Ακρωτηριασμός.

Μία χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ένα τραυματισμένο ή ασθενές άκρο δεν αναμένεται να θεραπευτεί και απειλείται η ζωή του ασθενούς. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν κυκλοφορικά προβλήματα, λοιμώξεις, ατυχήματα, καρκίνος, ή μια συγγενής δυσπλασία των άκρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συνήθως γνωστό εκ των προτέρων ότι ένας ακρωτηριασμός θα καταστεί απαραίτητος. Αντίθετα, μερικές φορές είναι απαραίτητο απροσδόκητος ακρωτηριασμός, για παράδειγμα λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά από ένα ατύχημα.

Τι σημαίνει «επίπεδο ακρωτηριασμού»;

Το επίπεδο ακρωτηριασμό είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη θέση στην οποία έχει ακρωτηριαστεί το μέρος του σώματος.

Μετακαρπικός ακρωτηριασμός

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα ακρωτηριασμού στην παλάμη. Αυτά κυμαίνονται από ένα ακρωτηριασμό ψηφίων ή δακτύλων έως έναν μετακαρπικό ακρωτηριασμό μέσω των οστών του χεριού.

Απεξάρθρωση καρπού

Για τους ακρωτηριασμούς (επίσης γνωστούς ως «Κάτω του αγκώνα»), ο ακρωτηριασμός λαμβάνει χώρο μέσω της κερκίδας  και των μετακάρπιων οστών.

Η πρόθεση αποτελείται από μια υποδοχή, η οποία περιέχει το τμήμα του μέλους το οποίο έχει παραμείνει μετά τον ακρωτηριασμό, και μια τερματική συσκευή, η οποία μπορεί να είναι ένα χέρι, ένα άγκιστρο ή ένα Greifer. Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης προσαρμογείς και άλλα στοιχεία σύνδεσης. Στην πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα κοσμητικό κάλυμμα έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αυτή οπτικά.

Ακρωτηριασμός στο οριζόντιο επίπεδο του πήχη

Για τους ακρωτηριασμούς (επίσης γνωστούς ως «κάτω του αγκώνα»), ο ακρωτηριασμός λαμβάνει χώρα μέσω της κερκίδας και της ωλένης του κάτω βραχίονα.

Η διατραχειακή πρόθεση αποτελείται από μια υποδοχή, η οποία περιέχει το τμήμα του μέλους το οποίο έχει παραμείνει μετά τον ακρωτηριασμό, τον προσθετικό καρπό και μια τερματική διάταξη, η οποία μπορεί να είναι ένα χέρι, ένα άγκιστρο ή ένας Greifer. Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης προσαρμογείς και άλλα στοιχεία σύνδεσης. Στην πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα κοσμητικό κάλυμμα έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αυτή οπτικά.

Απεξάρθρωση αγκώνα

Στη χειρουργική απεξάρθρωση του αγκώνα, ο αρθρωτός σύνδεσμος διαχωρίζεται και ο κάτω βραχίονας αφαιρείται. Ολόκληρος ο βραχίονας (το βραχιόνιο) διατηρείται.

Η πρόθεση αποτελείται από μια υποδοχή, η οποία περιέχει το τμήμα του μέλους το οποίο έχει παραμείνει μετά την απεξάρθρωση, έναν προσθετικό αγκώνα, έναν προσθετικό καρπό και μια τερματική συσκευή, η οποία μπορεί να είναι ένα χέρι, ένας γάντζος ή ένας Greifer . Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης προσαρμογείς και άλλα στοιχεία σύνδεσης. Στην πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα κοσμητικό κάλυμμα έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αυτή οπτικά.

Ακρωτηριασμός βραχιόνιου οστού

Σε έναν ακρωτηριασμό αντιβράχιου ωστού (επίσης γνωστός ως «άνω του αγκώνα»), ο ακρωτηριασμός γίνεται μέσω του οστού του αντιβράχιου, έτσι ώστε ο αγκώνας να μην υπάρχει πλέον.

Η πρόθεση αποτελείται από μια υποδοχή, η οποία περιέχει το τμήμα του μέλους το οποίο έχει παραμείνει μετά τον ακρωτηριασμό, έναν προσθετικό αγκώνα, έναν πρόσθιο σύνδεσμο καρπού και μια τερματική συσκευή, η οποία μπορεί να είναι ένα χέρι, ένα άγκιστρο ή Greifer. Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης προσαρμογείς και άλλα στοιχεία σύνδεσης. Στην πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα κοσμητικό κάλυμμα έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αυτή οπτικά.

Απεξάρθρωση ώμου

Με την απεξάρθρωση του ώμου, ο ακρωτηριασμός εκτελείται εκεί όπου το άνω μέρος του οστού του χεριού (βραχίωνας) συναντά το υπόλοιπο του ώμου (κλείδα και ωμοπλάτη).

Η πρόθεση αποτελείται από μια υποδοχή, η οποία περιέχει το τμήμα του μέλους το οποίο έχει παραμείνει μετά την απεξάρθρωση (στην περίπτωση αυτή την ωμοπλάτη και το κλείστρο και ένα τμήμα του ανώτερου μέρους του κορμού), έναν πρόσθετικό σύνδεσμο ώμου, έναν προσθετικό αγκώνα, έναν προσθετικό σύνδεσμο καρπού και μια τερματική συσκευή, ένα χέρι, ένα γάντζο ή ένα Greifer. Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης προσαρμογείς και άλλα στοιχεία σύνδεσης. Στην πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα κοσμητικό κάλυμμα έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αυτή οπτικά.

 

Ακρωτηριασμός εμπρόσθιου τετάρτημορίου (ή ενδοωμοπλατιαίος θωρακικός ακρωτηριαμός)

Με τον ακρωτηριασμό του εμπρόσθιου τεταρτημορίου, όλα τα οστά του άνω βραχίονα της ωμοπλάτης και της κλείδας, αφαιρούνται.

Η πρόθεση αποτελείται από μια υποδοχή, η οποία περιέχει το τμήμα του μέλους το οποίο έχει παραμείνει μετά τον ακρωτηριασμό (στην περίπτωση αυτή το άνω τμήμα του κορμού, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών), μια προσθετική άρθρωση ώμου, έναν προσθετικό αγκώνα, έναν πρόσθετικό σύνδεσμο καρπού και μια τερματική συσκευή, ένα χέρι, ένα γάντζο ή ένα Greifer. Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης προσαρμογείς και άλλα στοιχεία σύνδεσης. Στην πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα κοσμητικό κάλυμμα έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί αυτή οπτικά.

Η διαδικασία της βαδιστικής αποκατάστασης ξεκινά αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό. Ο ασθενής σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες ενός φυσικοθεραπευτή ή του γιατρού δημιουργούν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιστατικού.

Η ομάδα των ειδικών προτείνει εξειδικευμένες ασκήσεις για την διατήρηση ή την αύξηση της δύναμης των μυών. Η καλή φυσική κατάσταση του ασθενή διευκολύνει την γρηγορότερη και ευκολότερη βαδιστική αποκατάσταση.

Παράλληλα, το εξειδικευμένο πρόγραμμα και οι οδηγίες του μηχανικού ορθοπεδικής της Vesalius συμβάλλουν στην ορθή χρήση του πρόσθετου μέλους ώστε να μην επιβαρύνονται άλλα μέρη του σώματος.

Σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού κάτω άκρων, μετά την επέμβαση συστήνονται ασκήσεις φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και εργοθεραπείας που μπορούν να υλοποιηθούν στο κρεβάτι και σταδιακά σε καθισμένη θέση. Οι φυσιοθεραπείες βοηθούν και στην σταδιακή επανάκτηση της αυτονομίας στις καθημερινές κινήσεις. Με την κατασκευή της πρόθεσης και την καθημερινή άσκηση στη βάση των οδηγιών του μηχανικού ορθοπεδικής της Vesalius σταδιακά επανακτάται και η βαδιστική λειτουργία, εφόσον το επιτρέπει η φυσική κατάσταση του ασθενή.

Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο με αναπηρία σκέφτεται, συμπεριφέρεται και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο τύπος της προσωπικότητάς του|της, η ύπαρξη υποστηρικτικού δικτύου καθώς και η σημασία που έχει η αναπηρία για τον|την ίδιο|α.

 

Σκοπός της ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με κινητικές αναπηρίες του κέντρου μας, είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού προσωπο-κεντρικού πλάνου ψυχολογικής παρέμβασης, για την επιτυχή αποκατάσταση των ατόμων.

Η ψυχολογική παρέμβαση εστιάζει στην υποστήριξη του ατόμου που βιώνει για πρώτη φορά αναπηρία στο να προχωρήσει μέσα από τα στάδια της αναπηρίας και να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσει στην πορεία του. Η παρέμβαση στοχεύει στην αναγνώριση των συναισθηματικών και ψυχο-κοινωνικών αναγκών του, στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης του ατόμου, στη μείωση της τάσης να μεγεθύνει τους κινδύνους που σχετίζονται με νέες δραστηριότητες, καθώς επίσης και στην αλλαγή των πεποιθήσεων που μπορεί το άτομο να έχει και που ίσως παρεμποδίζουν την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

Χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια ή πληροφορίες;

Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρείζει προσωπική αντιμετώπηση. Εμείς μένουμε δίπλα σας για να σας υποστηρίξουμε καθ' όλη τη διαδρομή.

Επικοινωνήστε Τώρα
0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι είναι άδειοΠροσθέστε προϊόντα