Κνήμης

01

Πληροφορίες

Προθέσεις Κνήμης

Στόχος μας στη VESALIUS είναι να βοηθήσουμε τα άτομα με ακρωτηριασμούς κνήμης να κινούνται και να κυκλοφορούν πιο εύκολα, κατασκευάζοντας ένα άνετο και αισθητικά όσο το δυνατόν φυσικότερο προσθετικό μέλος που σας βοηθά να διατηρείτε τη λειτουργικότητά σας.
Μια πρόθεση κνήμης αποτελείται από τη θήκη (το μέρος του τεχνητού μέλους που έρχεται σε επαφή με το ακρωτηριασμένο άκρο), τον άξονα, και το πέλμα.
Οι προσθετικοί της VESALIUS κατασκευάζουν, εξατομικευμένα την κατάλληλη θήκη που ταιριάζει ειδικά σε εσάς και την περίπτωσή του ακρωτηριασμού σας. Η σωστή κατασκευή της θήκης ενός πρόσθετου μέλους είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με το κολόβωμά σας και σας οδηγεί, μέσω της άνετης και καλής εφαρμογής της, στην βέλτιστη αποκατάσταση της κινητικότητάς σας.
Για να εξασφαλίσουμε τα παραπάνω, στη VESALIUS, ξεκινάμε με τη λήψη μέτρων του κολοβώματος, κατασκευάζοντας μια ή περισσότερες θήκες πρόβας για το πρώτο διάστημα εφαρμογής, και κατόπιν την τελική θήκη του τεχνητού μέλους. Σήμερα, οι θήκες κνήμης κατασκευάζονται από ρητίνες, ανθρακονήματα και υαλοίνες.
Εξίσου σημαντικό είναι και το πέλμα που θα επιλέξετε για την πρόθεσή σας, καθώς αυτό καλείται να καλύπτει τις ανάγκες σας, ανάλογα με τις δραστηριότητές σας. Δείτε περισσότερα για τα πέλματα, εδώ.

 

Τι είναι η θήκη ενός Πρόσθετου Μέλους

Η θήκη αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι του προσθετικού μέλους σας. Είναι το πρώτο σημείο επαφής μεταξύ του κολοβώματος και του τεχνητού μέλους. Είναι αναγκαίο να εφαρμόζει σωστά, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει πόνους και δυσφορία στο ακρωτηριασμένο μέλος, και να έχετε την αίσθηση ότι η πρόθεση είναι βαριά και δυσκίνητη. Κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, δυσκολία στο περπάτημα, και τελικά να εγκαταλειφθεί η χρήση του προσθετικού μέλους σας συνολικά. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την σωστή εφαρμογή της θήκης, η ικανότητα του μηχανικού ορθοπεδικής να λάβει σωστά τα μέτρα και να διαμορφώσει κατάλληλα τη θήκη, αλλά και οι σύγχρονες μέθοδοι συγκράτησης του τεχνητού μέλους, είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες.

Η διατήρηση ενός υγιούς κολοβώματος μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά και στοιχείο που συμβάλλει στην καλή εφαρμογή της θήκης σας. Στη VESALIUS διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από κάλτσες σιλικόνης που βοηθούν στην υποστήριξη του ακρωτηριασμένου μέλους – κολοβώματός σας, και προσφέρουν οφέλη που ταιριάζουν στη δική σας μοναδική περίπτωση.

 

 Οι τρόποι συγκράτησης μιας θήκης

Υπάρχουν τρεις τρόποι συγκράτησης μιας θήκης. Το ενεργό σύστημα αναρρόφησης (active vacuum), το παθητικό σύστημα αναρρόφησης (passive vacuum), και η συγκράτηση με ασφάλεια εγκλωβισμού (pin lock).

 

Ενεργό Σύστημα Αναρρόφησης (Active Vacuum)

Ο τρόπος συγκράτησης Active Vacuum προσφέρει την απόλυτη άνεση μέσα στη θήκη του τεχνητού μέλους, μέσω μια αντλίας που αποβάλλει τον αέρα μεταξύ της θήκης και της κάλτσας σιλικόνης κατά τη διάρκεια της βάδισης. (σύστημα Harmony, σύστημα Unity).

Η σωστή εφαρμογή της θήκης είναι αυτή που σας οδηγεί να κατακτήσετε ξανά μια δραστήρια καθημερινότητα στο έπακρο.  Αντίθετα, η κακή εφαρμογή της, μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κολοβώματός σας. Τα ενεργά συστήματα αναρρόφησης μιας πρόθεσης, είναι κατάλληλα για κνημιαίους ακρωτηριασμούς, και προωθούν την άνεση μέσα στη θήκης σας.

Μέσω της αντλίας που διαθέτει το σύστημα, ο αέρας που εγκλωβίζεται ανάμεσα στη θήκη και το κολόβωμα, αποβάλλεται καθώς περπατάτε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα Active Vacuum αποτρέπει την απώλεια όγκου και τις διακυμάνσεις του κολοβώματος, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σε βάθος χρόνου.

Η εξαιρετική εφαρμογή μεταξύ της πρόθεσης και του ακρωτηριασμένου μέλους, μειώνει την επιμήκυνση και την μετατόπιση του ιστού, καθώς αποτρέπεται η κίνηση μέσα στη θήκη και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα η ιδιοδεκτικότητα του προσθετικού σας μέλους. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα Active Vacuum προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο κολόβωμα.

 

Τα οφέλη του συστήματος Active Vacuum

H διαχείριση του όγκου

Η πίεση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις όγκου στο κολόβωμά σας. Οι αυξομειώσεις αυτές ποικίλουν, ανάλογα με τη γενικότερη κατάσταση του ιστού, την ηλικία του ασθενούς, τυχόν  αγγειακές παθήσεις, και φυσικά τον τύπο και την εφαρμογή της θήκης του τεχνητού μέλους. Τα συστήματα Active Vacuum ασκούν μια συνεχή πίεση και έτσι διατηρούν τον όγκο του κολοβώματος.

 Ενώ αντίθετα, τα συστήματα με μονόδρομη βαλβίδα αποβάλουν τον αέρα που υπάρχει μεταξύ του κολοβώματος και της θήκης. Παρόλο που δημιουργείται μια καλή συγκράτηση, δεν εμποδίζονται οι αυξομειώσεις του όγκου του κολοβώματος. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το σύστημα pin lock, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η συγκράτηση της πρόθεσης.

Προστασία του Δέρματος

Τυχόν κίνηση μέσα στη θήκη μπορεί να οδηγήσει σε πληγές και εκδορές του ακρωτηριασμένου άκρου. Μέσω των συστημάτων Active Vacuum, το κολόβωμά σας είναι ασφαλές, άνετο, σε περιβάλλον προστασίας μέσα στη θήκη. Αυτή η απόλυτη εφαρμογή, μειώνει τις δυνάμεις που ασκούνται στο κολόβωμα, και προστατεύει το δέρμα σας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες δερματικής βλάβης.

Ιδιοδεκτικότητα

Για πολλούς ακρωτηριασμένους, η διασφάλιση της σωστής τοποθέτησης και ευθυγράμμισης του προσθετικού μέλους σε κάθε βήμα είναι σημαντική για την αποφυγή πτώσεων και ατυχημάτων. Με τα συστήματα Active Vacuum ενισχύεται η ιδιοδεκτικότητα του τεχνητού μέλους, καθώς εξαλείφονται οι παλινδρομικές κινήσεις μέσα στη θήκη, και ο χρήστης νιώθει απόλυτη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

 

Παθητικό Σύστημα Αναρρόφησης (Passive Vacuum)

Το παθητικό σύστημα αναρρόφησης Passive Vacuum, μέσω μιας βαλβίδας μονής κατεύθυνσης, προσφέρει στον χρήστη υψηλό επίπεδο άνεσης μέσα στη θήκη του πρόσθετου μέλους, καθώς δημιουργείται κενό αέρος μεταξύ αυτής και της κάλτσας σιλικόνης.  Καθώς βαδίζετε, ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στη θήκη εξωθείται, δημιουργώντας μια στιβαρή και ασφαλή συγκράτηση.

Πώς λειτουργεί

Τα συστήματα Passive Vacuum συνήθως αποτελούνται από μια μαλακή κάλτσα σιλικόνης, μια μονόδρομη βαλβίδα, και μία επιγονατίδα. Ο εγκλωβισμένος μέσα στη θήκη αέρας, αποβάλλεται μέσω της βαλβίδας με τη βοήθεια του σωματικού σας βάρους, και είναι αδύνατον να εισέλθει ξανά.
Στις προθέσεις κνήμης, η επιγονατίδα δημιουργεί μια αεροστεγή σφράγιση στον πάνω μέρος της πρόθεσης.

Τα συστήματα Passive Vacuum, προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο άνεσης μέσα στη θήκη, μέσω του κενού αέρος που δημιουργείται μεταξύ της θήκης του προσθετικού μέλους και του κολοβώματος. Κατά τη βάδιση, ο εγκλωβισμένος αέρας αποβάλλεται από τη θήκη, και έτσι εξασφαλίζεται μια σταθερή συγκράτηση.

 

Σύστημα με Ασφάλεια Εγκλωβισμού (Pin Lock)

Σε αυτό το σύστημα, η συγκράτηση του πρόσθετου μέλους επιτυγχάνεται μέσω ενός πίρου που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κάλτσας σιλικόνης, και ο οποίος κουμπώνει στο κάτω μέρος της θήκης της πρόθεσης. Στο σύστημα αυτό δεν απαιτείται επιγονατίδα.

Πώς λειτουργεί

Σε ένα προσθετικό μέλος που συγκρατείται  με ασφάλεια εγκλωβισμού, ένας πίρος βιδώνεται στο κάτω μέρος της κάλτσας σιλικόνης. Ο πίρος (pin) κουμπώνει στην ασφάλεια εγκλωβισμού, η οποία έχει ενσωματωθεί μέσα στη θήκη, και έτσι συνδέεται το τεχνητό μέλος με το κολόβωμα. Το σύστημα ξεκλειδώνει εύκολα μέσω ενός απλού μηχανισμού, και είναι πολύ δημοφιλής τρόπος συγκράτησης σε περιπτώσεις κνημιαίων ακρωτηριασμών. Σε αυτό το σύστημα δεν απαιτείται η χρήση επιγονατίδας.

 

Επιλογή της κατάλληλης κάλτσας σιλικόνης

Δεν υπάρχει μια κάλτσα σιλικόνης κατάλληλη για όλους, καθώς τα χαρακτηριστικά ενός κολοβώματος διαφέρουν σημαντικά στον κάθε άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, στη VESALIUS διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από κάλτσες σιλικόνης κατασκευασμένες από διάφορα υλικά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ώστε να προσαρμόζονται στη δική σας μοναδική περίπτωση. Δείτε περισσότερα για τις κάλτσες σιλικόνης εδώ.

Τα μέλη της ομάδας αποκατάστασης της VESALIUS αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς που γεννούν οι καινούριες συνθήκες ζωής σας.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας και ρωτήστε μας για ειδικά και πρακτικά θέματα, ενημερωθείτε σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και τα τεχνητά μέλη αλλά και για ό,τι αφορά πρόσθετα μέλη και τιμές.

ΠερισσότεραΛιγότερα
02

Προϊόντα

Φίλτρα
Φίλτρα

Κατασκευαστής

Τιμή

Αδιάβροχο

Μέγεθος

Βαθμός Κινητικότητας

Τύπος Προϊόντος03

Συνεργάτες

Η Vesalius διαθέτει ένα δίκτυο αξιόπιστων και διεθνώς αναγνωρισμένων συνεργατών και προμηθευτών. Εταιρείες που πρωτοπορούν στις τεχνολογίες των προθέσεων και των ορθώσεων μεταξύ αυτών οι Ottobock, Ossur, Dorset, Streifeneder, Fillauer, Fior&Gentz καθώς και στον τομέα των θεραπευτικών υποδημάτων μεταξύ αυτών οι Perpedes, Duna κ.α.