Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό ποδιού περίπου 4.000 άνθρωποι.
Ο αριθμός αυτός αναλογεί στο 80 – 85% όλων των ακρωτηριάσεων και η πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται συχνά σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (περίπου 2.500 –3.500 ακρωτηριασμοί το χρόνο), καθώς και σε τροχαία ή εργατικά ατυχήματα.
Ο ακρωτηριασμός κάτω άκρου είναι, σαφώς, μία εμπειρία που αλλάζει τη ζωή σας: μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κινείστε, να εργάζεστε, να αλληλεπιδράτε με άλλους και να διατηρείτε την ανεξαρτησία σας, όμως – με την κατάλληλη θεραπεία – η κινητικότητά σας μπορεί να επανέλθει πλήρως.
Η ομάδα θεραπείας σας, η οποία περιλαμβάνει γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, προσθετικούς — και φυσικά εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα — θα σας βοηθήσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη ανεξαρτητοποίησή σας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε μια ζωή ενεργή.
Για κάθε απορία σχετικά με την εγχείρηση και την αντιμετώπιση ακρωτηριασμού, η VESALIUS μπορεί να σας βοηθήσει.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά
- Τι να περιμένετε πριν από τον ακρωτηριασμό ποδιού
- Τρόπους για την καλύτερη ανάρρωση και αντιμετώπιση ακρωτηριασμού
- Τα πάντα για τον ακρωτηριασμό κάτω άκρου και την αποκατάστασή σας
Τι να περιμένετε πριν τον ακρωτηριασμό κάτω άκρου
Αρχικές εξετάσεις
Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού, θα εξεταστείτε λεπτομερώς αρκετές φορές πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Οι γιατροί σας θα σας εξηγήσουν τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.
Φυσικά, καθώς οι αιτίες ακρωτηριασμού ποικίλουν, εάν είχατε τραυματικό ακρωτηριασμό (ατύχημα), οι συζητήσεις θα συμβούν μετά την επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, έχετε την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις που είναι σημαντικές για εσάς. Είναι μια καλή ιδέα για να κρατήσετε σημειώσεις του τι θέλετε να ρωτήσετε τον γιατρό πριν από τις συζητήσεις, ώστε να μην ξεχάσετε τίποτα.
Θυμηθείτε ότι είναι δουλειά τους να τα εξηγήσουν όλα με σαφήνεια σε σας.
Στοχευμένη προετοιμασία
Εφόσον είναι δυνατόν, πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τις θεραπευτικές ασκήσεις που θα κάνετε μετά από τη χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού, πριν από τη χειρουργική επέμβαση σας.
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δυναμώσετε τους μυς σας εκ των προτέρων.
Είναι επίσης λογικό να προπονήσετε τη σωστή μετακίνησή σας από το κρεβάτι σε αναπηρική καρέκλα το συντομότερο δυνατόν. Η έγκαιρη κατάρτιση των δραστηριοτήτων αυτών μπορεί να κάνει τον χρόνο μετά την επέμβαση, πολύ πιο εύκολο για εσάς. Ρωτήστε τον γιατρό σας και τον φυσιοθεραπευτή σας για τις κατάλληλες ασκήσεις.
Είναι επίσης μια καλή ιδέα να μιλήσετε σε έναν προσθετικό πριν από τον ακρωτηριασμό σχετικά με το ποια είδη προθέσεων μπορεί να είναι σωστά για σας.
Ψυχολογική υποστήριξη
Ο ακρωτηριασμός ποδιού είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας και μπορεί η ψυχολογική συμβουλευτική να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.
Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε σε οποιαδήποτε θέματα ή φόβους μπορεί να έχετε, και να αφαιρέσει σημαντικό βάρος από τους φίλους και την οικογένειά σας — και τον εαυτό σας.
Ακόμα και ο ακρωτηριασμός δακτύλου ποδιού μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη ζωής σας, τις οποίες θα είστε πάντα σε θέση να συζητήσετε με έναν ειδικό.
Μιλήστε με άλλους ακρωτηριασμένους
Σας προτείνουμε επίσης να μιλήσετε με συνομηλίκους που έχουν επίσης υποστεί ακρωτηριασμό ποδιού. Είναι καλό να ακούσετε πώς άλλοι αντιμετώπισαν την κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σε θέση να μοιραστούν συμβουλές για τα πάντα, μέχρι τη σωστή επιλογή και εφαρμογή μίας πρόθεσης.
Μιλήστε με την ομάδα θεραπείας σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να έρθετε σε επαφή με άλλους ακρωτηριασμένους, των οποίων μάλιστα οι αιτίες ακρωτηριασμού είναι παρόμοιες με τις δικές σας ούτως ώστε να βρείτε κοινό έδαφος και να μοιραστείτε εμπειρίες.
Τι να περιμένετε μετά τον ακρωτηριασμό ποδιού
Κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου μετά την επέμβαση εστιάζουμε σε τρεις στόχους θεραπείας:
- Ο πόνος μετά τον ακρωτηριασμό θα πρέπει να είναι λίγος έως καθόλου
- Το κολόβωμα θα πρέπει να είναι σε θέση να δεχθεί βάρος
- Εσείς θα πρέπει να μπορείτε να το μετακινήσετε βέλτιστα προς όλες τις κατευθύνσεις
Μετά τον ακρωτηριασμό σας, το κολόβωμα κάτω άκρου (το τμήμα του ποδιού που απομένει ύστερα από τον ακρωτηριασμό) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικά επουλωτικά επιθέματα και επιδέσμους.
Κύριος στόχος του γιατρού σας, είναι να θεραπευτεί γρήγορα το τραύμα που προκλήθηκε από το χειρουργείο και να προετοιμάσει το κολόβωμα για να υποδεχθεί τη μελλοντική σας πρόσθεση.
Προκειμένου όλα αυτά να επιτευχθούν, είναι σημαντικό ο γιατρός σας ή ο φυσιοθεραπευτής σας να σας δείξει μερικά σημαντικά πράγματα αμέσως μετά την επέμβαση:
- τη σωστή τοποθέτηση του σώματος στο κρεβάτι, έτσι ώστε οι μύες και οι αρθρώσεις που γειτνιάζουν με το κολόβωμα να μην υπαναχωρήσουν ή σκληρύνουν
- την τακτική άσκηση που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Τα μέτρα αυτά θα σας επιτρέψουν να ανταπεξέλθετε πιο γρήγορα και εύκολα σε μια πρόσθεση.
Σωστή τοποθέτηση σώματος
Αμέσως μετά την επέμβαση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είστε σε θέση να ξαπλώνετε ακίνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους ή να στρίβετε πάνω στο κρεβάτι.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση ακρωτηριασμού, ζητήστε βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να αλλάζετε θέσεις αρκετές φορές την ημέρα. Αυτή η αλλαγή της θέσης είναι σημαντική, δεδομένου ότι σας επιτρέπει να εξασφαλίσετε τη θέση με τον μικρότερο δυνατό πόνο μετά τον ακρωτηριασμό και βοηθά στην αποφυγή κατακλίσεων (πληγών) στο σώμα.
Βοηθά επίσης στην αποφυγή δημιουργίας αγκυλώσεων (περιορισμό στο φάσμα της κίνησης των αρθρώσεων) που θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την αποκατάσταση.
Επούλωση πληγών του κολοβώματος
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τραύμα κλείνει και διαμορφώνεται μια ουλή μέσα στις πρώτες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Αλλά ακόμη και αν το τραύμα μοιάζει να έχει επουλωθεί καλά στο εξωτερικό, η πλήρης θεραπεία του τραύματος θα πάρει περισσότερο. Απαιτείται περίπου ενάμισης χρόνος μέχρι να επουλωθεί πλήρως και στο εσωτερικό του.
Όταν ξυπνήσετε από την αναισθησία, για την αντιμετώπιση του ακρωτηριασμού, στο πόδι σας θα έχουν τοποθετηθεί επιθέματα και επίδεσμοι ή ένα εκμαγείο με ένα μικρό αποστραγγιστικό σωληνάκι που θα αφαιρεθεί από την πληγή κατά τη διαδικασία αποθεραπείας.
Κολόβωμα κάτω άκρου – συμπίεση και θεραπεία
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντική η διαμόρφωση του κολοβώματος με ειδικούς επιδέσμους και η σωστή φροντίδα του δέρματος με ειδικές κρέμες ώστε να μπορέσει ο ιστός να παραμένει μαλακός και εύκαμπτος.
Παράλληλα σταδιακά ετοιμάζουμε το κολόβωμα κάτω άκρου για να δεχθεί βάρος έτσι ώστε να υποδεχθεί και την πρόθεση.
Για την καλύτερη δυνατή θεραπεία σας, η συμπίεση του κολοβώματος είναι απαραίτητη καθώς βοηθά:
- στην ταχύτερη τοποθέτηση προσθετικού μέλους
- στη βέλτιστη θεραπεία του τραύματος
- στη μείωση του πόνου μετά τον ακρωτηριασμό
- στο κυκλοφορικό του κολοβώματος
- στην προσαρμογή σας
Με τη βοήθεια της συμπίεσης που εφαρμόζεται στο κολόβωμα, μπορούμε να περιορίσουμε το μετεγχειρητικό πρήξιμο (οίδημα) και να διαμορφωθεί για τη μελλοντική τοποθέτηση προσθετικού μέλους.
Διάφορες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση: το κολόβωμα μπορεί να τυλιχτεί με ελαστικό επίδεσμο, ή κάλτσες συμπίεσης ή κάλτσες σιλικόνης.
Επίδεση
Ο επίδεσμος θα απομακρύνεται συχνά (αρχικά τόσο συχνά όσο κάθε μισή ώρα) προκειμένου να σιγουρευτεί ότι το κολόβωμα δεν τυλίχτηκε πάρα πολύ σφιχτά ή πάρα πολύ χαλαρά. Ο φροντιστής θα ελέγχει, επίσης:
- πώς εξελίσσεται το κολόβωμα
- εάν περιορίζεται το οίδημα
- πώς επουλώνεται το τραύμα
Οι επίδεσμοι συμπίεσης εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική μετά την αφαίρεση των μετεγχειρητικών επιδέσμων. Κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την επέμβαση, το κολόβωμά σας θα είναι καλυμμένο με επίδεσμο από τον θεραπευτή σας ή από το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στη συνέχεια, οι φροντιστές σας μπορούν να σας δείξουν πώς να εφαρμόζετε τον συμπιεστικό επίδεσμο στον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τη διαδικασία αναδίπλωσης, ώστε να αποφεύγετε λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκ νέου διόγκωση του κολοβώματος, ή ερεθισμό ή τραυματισμό από πτυχές του επιδέσμου ή πολύ σφιχτού περιτυλίγματος.
Προς αποφυγή τραυματισμού του κολοβώματος, χρησιμοποιήστε ταινία αντί για μεταλλικά clips.
Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε επιμελώς τους επιδέσμους. Δεδομένου ότι απορροφούν τον ιδρώτα, θα πρέπει να πλένονται καθημερινά με ένα ήπιο απορρυπαντικό ή ένα ήπιο σαπούνι.
Θα πρέπει να τοποθετείτε ελαστικό επίδεσμο μέχρι το κολόβωμα να έχει πλήρως θεραπευτεί.
Κάλτσες συμπίεσης κολοβώματος
Το πλεονέκτημα των καλτσών συμπίεσης είναι ότι είναι εύκολο να τοποθετηθούν.
Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των επιδέσμων. Οι κάλτσες είναι ελαστικές και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Όπως και οι ελαστικοί επίδεσμοι, οι κάλτσες πρέπει να πλένονται τακτικά.
Κάλτσες σιλικόνης
Για να φορέσετε την κάλτσα σιλικόνης, γυρίστε το μέσα έξω και στη συνέχεια κυλίστε την ομοιόμορφα πάνω στο κολόβωμα. Μην την τραβάτε επάνω όπως μια συμβατική κάλτσα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πτυχώσεις ή κενά αέρα.
Εκτός από τους ελαστικούς επιδέσμους και τις κάλτσες συμπίεσης, οι κάλτσες (θήκες) σιλικόνης αποτελούν μια ακόμη μέθοδο για την επίτευξη της συμπίεσης και της διαμόρφωσης του κολοβώματος.
Παρόμοια με τις κάλτσες συμπίεσης, οι κάλτσες σιλικόνης είναι διαθέσιμες σε πολλά τυποποιημένα μεγέθη, επιπλέον όμως γίνονται και προσαρμοσμένες κατασκευές. Η σιλικόνη ασκεί ομοιόμορφη συμπίεση στο κολόβωμα και το διαμορφώνει σωστά. Επιπλέον, η ευέλικτη και φιλική προς το δέρμα σιλικόνη μπορεί να βοηθήσει να γίνει το τραύμα μαλακό και εύκαμπτο.
Καθαρίζετε τη σιλικόνη καθημερινά με ένα φιλικό στο δέρμα, άοσμο σαπούνι και ζεστό νερό. Αν ιδρώνετε πολύ, θα πρέπει να την καθαρίζετε αρκετές φορές την ημέρα και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό.
Ο προσθετικός σας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τα πάντα για τη φροντίδα τους ενώ θα πρέπει να ακολουθείτε και τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης.
Φροντίδα κολοβώματος και καλού ποδιού
Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί ανέλαβαν αρχικά τον καθαρισμό του τραύματος και την αλλαγή των επιδέσμων. Τώρα που είστε στη φάση αποκατάστασης θα φροντίζετε για το κολόβωμά σας και το καλό πόδι σας με τη βοήθεια ενός προσθετικού ή μόνοι σας.
Πώς να φροντίζετε το κολόβωμά σας
Η Derma Prevent, για παράδειγμα, προφυλάσσει από φθορά, καλύπτοντας το δέρμα με ένα προστατευτικό φιλμ, κρατώντας το μαλακό και εύκαμπτο.
Ο γιατρός σας θα σας δείξει πώς να φροντίσετε κατάλληλα το κολόβωμά σας. Προκειμένου να αποτραπεί το δέρμα σας να γίνει τραχύ και φολιδωτό, να το πλένετε με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι (Derma Clean) κάθε πρωί και βράδυ.
Στη συνέχεια στεγνώστε το δέρμα καλά και βάλτε κρέμα. Derma Repair και Derma Prevent, δύο προϊόντα από την Ottobock, αναπτύχθηκαν ειδικά για την περιποίηση των κολοβωμάτων.
Εάν εμφανιστούν πτυχές στο δέρμα ή ουλές πρέπει να ακολουθηθεί θεραπεία προκειμένου να προληφθούν μολύνσεις. Επιπλέον, ερευνήστε για τυχόν τραύματα, κατακλίσεις και φουσκάλες, ενώ φροντίζετε για το κολόβωμά σας. Αυτά απαιτούν ιατρική περίθαλψη.
Ένας καθρέφτης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάξτε στο πίσω μέρος του κολοβώματος. Τακτικό μασάζ και προσεκτικό τέντωμα της ουλής είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό της φροντίδας του κολοβώματος.
Επίσης, σημειώστε ότι τοποθετώντας την πρόσθεση το πρωί μετά από το πλύσιμο είναι συχνά πιο δύσκολο από το συνηθισμένο, δεδομένου ότι το θερμό νερό προκαλεί το δέρμα του κολοβώματος να πρηστεί.
Φροντίδα για το καλό πόδι
Μετά τον ακρωτηριασμό, όταν το κολόβωμα δεν είναι ακόμη σε θέση να δεχθεί πολύ βάρος, είναι λογικό να δοθεί περισσότερο βάρος — και στρες — στο καλό πόδι. Συνεργαστείτε με την ομάδα φροντίδας σας για να βρείτε τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε υγιές το καλό πόδι.
Ασκήσεις για τη μετεγχειρητική θεραπεία
Για να είναι το σώμα σας καλά προετοιμασμένο για τα επόμενα βήματα της θεραπείας και για να παραμείνετε κινητικοί, προτείνεται να γίνονται ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του κορμού, του βραχίονα και των ποδιών.
Επίσης, πρέπει να γίνουν ασκήσεις στις αρθρώσεις κοντά στο σημείο ακρωτηριασμού. Τέλος, εξασκηθείτε να είστε καθιστοί στο κρεβάτι και να μπορείτε να μεταφέρεστε σε αναπηρικό καροτσάκι.
Άμεση και έγκαιρη τοποθέτηση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αρχική πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί περίπου 10 ημέρες μετά τον ακρωτηριασμό. Σε μια τέτοια άμεση τοποθέτηση, κάποιο βάρος μπορεί να εφαρμοστεί στο κολόβωμα κάτω άκρου νωρίς και οι πρώτες ασκήσεις βάδισης μπορεί να ξεκινήσουν. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πρόθεσης δεν είναι κατάλληλος σε όλους τους ακρωτηριασμούς.
Ο γιατρός, φυσιοθεραπευτής και προσθετικός σας θα αποφασίσουν αν αυτό είναι μια επιλογή για σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εφαρμογή γίνεται με την ολοκλήρωση της επούλωσης του τραύματος.
Ακρωτηριασμός κάτω άκρου και αποκατάσταση – όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η ομάδα αποθεραπείας σας θα αποφασίσει πότε μπορείτε να αρχίσετε εντατική αποκατάσταση με βάση την πρόοδο της ανάρρωσής σας.
Η διαδικασία της αποκατάστασης
Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης σας, θα σας τοποθετήσουν σε μια πρόθεση προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης θα μάθετε πώς να φροντίσετε κατάλληλα το κολόβωμά σας καθώς και το υπόλοιπο σώμα σας.
Πριν φορέσετε μια πρόθεση κάτω άκρων, το κολόβωμά σας πρέπει να θεραπευθεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα. Αυτό σημαίνει ότι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο το μετεγχειρητικό οίδημα.
Μόλις το κολόβωμά σας έχει διαμορφωθεί σωστά και μπορεί να αντέξει το βάρος, μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή πρόθεση. Στη συνέχεια θα αρχίσετε να εξασκείστε χρησιμοποιώντας το πρόσθετο μέλος.
Για αρχή θα πρέπει να αφομοιώσετε τη διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης του τεχνητού μέλους καθώς και να το προφυλάσσετε. Αργότερα, θα μάθετε πώς να περπατήσετε με την πρόθεση (κατάρτιση βηματισμού).
Η τοποθέτηση προσθετικού μέλους
Μετά τον ακρωτηριασμό ποδιού πρέπει να εφοδιαστείτε με την καλύτερη πρόθεση που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.
Στοιχεία που επηρεάζουν την επιλογή του κατάλληλου μέλους για σας είναι
- το επίπεδο της φυσικής κατάστασης και υγείας σας
- το επίπεδο του ακρωτηριασμού
- οι απαιτήσεις σας από μία πρόθεση
- το επαγγελματικό και ιδιωτικό περιβάλλον σας
Η πρόθεσή σας θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε ένα σημαντικό μέρος της κινητικότητάς σας και θα συμβάλει σημαντικά στην ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τη ζωή σας χωρίς βοήθεια από άλλους.
Φορώντας μία πρόθεση, αποφεύγετε ορθοστατικά προβλήματα και προβλήματα ισορροπίας που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη ακρωτηριασμένου μέλους. Επιπλέον, αποφεύγετε την καταπόνηση και μακροπρόθεσμη ζημία του καλού σας ποδιού.
Μόλις το κολόβωμά σας έχει ολοκληρωθεί και είστε σε καλή υγεία, θα αρχίσει η διαδικασία τοποθέτησης της πρόθεσης. Ακόμη και πριν από αυτό το στάδιο, ο προσθετικός σας θα συναντηθεί μαζί σας για να καταλάβει ακόμη καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
Μια προσωρινή πρόθεση σάς δίνει τη δυνατότητα να σταθείτε και να περπατήσετε από νωρίς.
Επιπλέον, βοηθάει τον προσθετικό σας να καταλαβαίνει τις ανάγκες σας, γεγονός που του παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι τα κατάλληλα προσθετικά εξαρτήματα για εσάς. Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί η προσωρινή σας θήκη προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες σας. Η σωστή προσαρμογή της θήκης είναι εξαιρετικά σημαντική – ακριβώς όπως ένα παπούτσι, αν δεν ταιριάζει καλά δεν θα είστε σε θέση να περπατήσετε σωστά.
Εξίσου σημαντική είναι η ευθυγράμμιση της πρόθεση, η οποία μπορεί να καθορίσει αν περπατάτε σωστά, αποτελεσματικά και άνετα.
Μπορείτε να τροποποιείτε τακτικά τη θήκη πρόβας έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι η θήκη και η ευθυγράμμιση είναι σωστή. Να είστε υπομονετικοί καθώς ο προσθετικός σας εργάζεται σκληρά για να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν όσο το δυνατό καλύτερα.
Η λειτουργικότητα που παρέχεται από τα προσθετικά εξαρτήματα (θήκη, γόνατα, πέλματα) μπορεί να ποικίλει πολύ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή εξαρτημάτων. Αυτά τα στοιχεία και η στοχευμένη εκπαίδευση στο πώς να χρησιμοποιηθούν είναι καθοριστικοί παράγοντες για να πετύχετε τους στόχους σας.
Εξάσκηση στη χρήση του προσθετικού μέλους
Ο προσθετικός σας θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την πρόθεση σας σωστά. Αυτό περιλαμβάνει:
- την τοποθέτηση και αφαίρεση της πρόσθεσης
- πώς να σηκωθείτε
- να καθίσετε
- να ισορροπήσετε
- να περπατήσετε σωστά
Ο στόχος της αποκατάστασης είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη κινητικότητα και ανεξαρτησία.
Τοποθέτηση και εξαγωγή της πρόθεσης
Σημαντική καθημερινή διαδικασία είναι να βάζετε (donning) και να βγάζετε (doffing) την πρόθεση. Συγγενείς ή φίλοι μπορεί να χρειαστεί να σας βοηθήσουν αρχικά, αλλά ο στόχος είναι να είστε σε θέση να το κάνετε αυτό μόνοι σας.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να εφαρμογής της πρόθεσης ανάλογα με τον τύπο της πρόθεσης που έχετε και την κατάσταση του κολοβώματος. Ο προσθετικός σας θα σας υποδείξει τον καταλληλότερο.
Έχετε ήδη μάθει να φροντίζετε το κολόβωμά σας, αλλά και η πρόθεση σας πρέπει να φροντίζεται καθημερινά.
Σκουπίστε το εσωτερικό της θήκης με ένα υγρό ύφασμα για να καθαρίσετε τον ιδρώτα. Διατηρώντας καθαρή την επιφάνεια επαφής με το κολόβωμα βοηθά να αποφύγετε ερεθισμούς του δέρματος. Αν φοράτε κάλτσα σιλικόνης, παρακαλούμε να την φροντίζετε καθημερινά σύμφωνα με τις οδηγίες.
Προπόνηση: Πώς να βαδίζετε σε επίπεδη επιφάνεια
Μόλις αισθάνεστε ασφαλείς χρησιμοποιώντας την πρόθεση σας, μπορείτε να αρχίσετε με τις ασκήσεις βάδισης. Θα εργαστείτε για:
- τη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού
- τη μεταφορά επαρκούς βάρους προς την πλευρά της πρόθεσης
- τη διατήρηση ευθυγραμμισμένης της λεκάνη σας και του κορμού σας.
Κατ’ αρχάς θα μάθετε να μετατοπίσετε το σωματικό βάρος σας, ενώ χρησιμοποιείτε τις παράλληλες μπάρες και να στέκεστε στο ένα πόδι. Θα πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε την πρόθεσή σας, και όχι να ρίχνετε το συνολικό βάρος στα χέρια σας και στο καλό σας πόδι.
Αφού έχετε αποκτήσει αυτοπεποίθηση στη βάδιση στις μπάρες, θα αρχίσετε να περπατάτε σε ανοιχτό χώρο με κάποιο βοήθημα (περιπατητήρας, βακτηρίες). Στόχος είναι σταδιακά να μειωθεί η ανάγκη σας για βοηθήματα βάδισης.
Προπόνηση: Πώς να βαδίζετε σε κεκλιμένες επιφάνειες και σκάλες
Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή της ημέρας είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε εμπόδια, όπως κράσπεδα, σκαλιά στο σπίτι, κεκλιμένες επιφάνειες και ούτω καθεξής.
Εδώ, τα χαρακτηριστικά της πρόθεσής σας είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, δεδομένου ότι διαφορετικές αρθρώσεις γονάτου απαιτούν διαφορετικές τεχνικές βάδισης. Σωστή τοποθέτηση του πέλματος ή η χρήση κουπαστής, για παράδειγμα, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Προπόνηση: Πώς να σηκώνεστε και να κάθεστε
Αφού μάθετε πώς να βάζετε και να αφαιρείτε την πρόθεση, το πώς να κάθεστε και να σηκώνεστε είναι η επόμενη καθημερινή κίνηση που πρέπει να «κατακτήσετε».
Θα πρέπει να τοποθετήσετε το βάρος εξίσου και στα δύο πόδια, ενώ κάθεστε και σηκώνεστε με κνημιαίες προθέσεις.
Οι ασκήσεις για το σκοπό αυτό βασίζονται και πάλι στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόθεση σας. Για παράδειγμα σε μηριαίους ακρωτηριασμούς η χρήση της ηλεκτρονικής άρθρωσης γόνατος C-Leg, σας υποστηρίζει στο κάθισμα ρίχνοντας βάρος και στα δύο πόδια. Αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση της καταπόνησης στο υγιές πόδι.
Κατά μέσο όρο, αυτή η διαδικασία αποκατάστασης απαιτεί δύο έως έξι μήνες, αν και αυτό μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο κινήτρων σας και η εφαρμογή της πρόθεσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο οικογενειακός και φιλικός κύκλος σας, οι γιατροί και ο προσθετικός σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε κάθε δυσκολία.
Για ό,τι έχει σχέση με τις προθέσεις σας, η VESALIUS μπορεί να σας βοηθήσει.
Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας.
Αυτή η ενημέρωση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει την επαγγελματική ιατρική πληροφόρηση, διάγνωση και θεραπεία. Οι ασθενείς που διαβάζουν άρθρα σ’ αυτή την ιστοσελίδα πρέπει να αξιολογήσουν τις πληροφορίες προσεκτικά με τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού τους.