Τα Προϊόντα μας

Ακρωτηριασμός

Τι σημαίνει «ακρωτηριασμός» και γιατί συμβαίνει;

 

Ακρωτηριασμός είναι η τραυματική ή η ιατρογενής (χειρουργική) αποκοπή ενός μέλους ή τμήματος του μέλους του σώματος από το υπόλοιπο σώμα. Η πρώτη περίπτωση αποκαλείται Τραυματικός Ακρωτηριασμός και η δεύτερη λέγεται Θεραπευτικός Χειρουργικός Ακρωτηριασμός.

 

Μία χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ένα τραυματισμένο ή ασθενές άκρο δεν αναμένεται να θεραπευτεί και απειλείται η ζωή του ασθενούς. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν κυκλοφορικά προβλήματα, λοιμώξεις, ατυχήματα, καρκίνος, ή μια συγγενής δυσπλασία των άκρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συνήθως γνωστό εκ των προτέρων ότι ένας ακρωτηριασμός θα καταστεί απαραίτητος. Αντίθετα, μερικές φορές είναι απροσδόκητος ο ακρωτηριασμός, για παράδειγμα λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά από ένα ατύχημα.

 

Τι σημαίνει «επίπεδο ακρωτηριασμού»;

Το επίπεδο ακρωτηριασμού είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη θέση στην οποία έχει ακρωτηριαστεί το μέρος του σώματος.


Drawing of the amputation level: non

Το επίπεδο ακρωτηριασμού καθορίζεται από το γιατρό πριν την επέμβαση και στηρίζεται στο λόγο και την αιτία ακρωτηριασμού. Για προγραμματισμένες παρεμβάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, ζητείται και η γνώμη ένας προσθετικού προκειμένου να διευκρινιστεί το επίπεδο ακρωτηριασμού που είναι κατάλληλο για τη μεταγενέστερη τοποθέτηση της πρόσθεσης.

 

Ακρωτηριασμός άκρου ποδός

Έξι διαφορετικά επίπεδα ακρωτηριασμού είναι κοινά στην περιοχή του ποδιού. Κυμαίνονται από ακρωτηριασμό δακτύλων, ακρωτηριασμό μεταταρσίων ή ακρωτηριασμό στην περιοχή του ταρσού.


 Drawing of the amputation level: forefoot

 

 

Ακρωτηριασμός κνήμης (κνημιαίος)

Σε ακρωτηριασμούς κνήμης (επίσης γνωστοί ως «Κάτω από το γόνατο»), ο ακρωτηριασμός παρουσιάζεται στα οστά της κνήμης και της περόνης.


Drawing of the amputation level: lower leg

 

Η πρόθεση κνήμης αποτελείται από μια θήκη, που περιέχει το κολόβωμα,τον άξονα που αντικαθιστά το κνημιαίο οστό και ένα προσθετικό πέλμα, καθώς και προσαρμογείς και συνδετικά στοιχεία (σωλήνας, αντάπτορες). Στην πρόσθεση μπορεί να τοποθετηθεί αφρώδης (ή άλλου τύπου) επικάλυψη, έτσι ώστε να είναι άρτια οπτικά η πρόθεση.

 

Απεξάρθρωση γόνατος

Σε χειρουργική επέμβαση απεξάρθρωσης γόνατος, η άρθρωση στο γόνατο χωρίζεται και αφαιρείται το κάτω μέρος του ποδιού. Ολόκληρος ο μηρός διατηρείται.


Drawing of the amputation level: knee disarticulation

 

Η πρόθεση αποτελείται από μια θήκη, που περιέχει το υπόλοιπο σκέλος (το ακρωτηριασμένο άκρο, κοινώς αναφέρεται ως το «κολόβωμα»), ένα προσθετικό γόνατο, και ένα προσθετικό πέλμα, καθώς και προσαρμογείς και συνδετικά στοιχεία (σωλήνας, αντάπτορες). Στην πρόσθεση μπορεί να τοποθετηθεί αφρώδης (ή άλλου τύπου) επικάλυψη, έτσι ώστε να είναι μόλις αισθητή οπτικά.

 

Ακρωτηριασμός μηρού (μηριαίος)

Σε ακρωτηριασμούς μηρού (επίσης γνωστοί ως «Πάνω από το γόνατο»), ο ακρωτηριασμός εμφανίζεται στο μηριαίο οστό.


Drawing of the amputation level: upper leg

 

Η πρόθεση αποτελείται από μια θήκη, που περιέχει το υπόλοιπο σκέλος (το ακρωτηριασμένο άκρο, κοινώς αναφέρεται ως το «κολόβωμα»), ένα προσθετικό γόνατο, και ένα προσθετικό πέλμα, καθώς και προσαρμογείς και συνδετικά στοιχεία (σωλήνας, αντάπτορες). Πληροφορίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα εδώ. Στην πρόσθεση μπορεί να τοποθετηθεί αφρώδης (ή άλλου τύπου) επικάλυψη, έτσι ώστε να είναι μόλις αισθητή οπτικά.

 

Απεξάρθρωση ισχίου

Σε ακρωτηριασμούς απεξάρθρωσης ισχίου ο ακρωτηριασμός γίνεται στην περιοχή του ισχίου. Σε αυτό το ακρωτηριασμό, η λεκάνη θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της πρόσθεσης αργότερα.


Drawing of the amputation level: hip disarticulation

 

Η πρόθεση αποτελείται από μια θήκη, που περιέχει την περιοχή της λεκάνης, μια άρθρωση ισχίου, ένα προσθετικό γόνατο και ένα προσθετικό πέλμα, καθώς και προσαρμογείς και συνδετικά στοιχεία (σωλήνας, αντάπτορες). Πληροφορίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμες εδώ. Στην πρόσθεση μπορεί να τοποθετηθεί αφρώδης (ή άλλου τύπου) επικάλυψη, έτσι ώστε να είναι μόλις αισθητή οπτικά.

Πλαίσιο κειμένου: Το επίπεδο ακρωτηριασμό είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη θέση στην οποία έχει ακρωτηριαστεί το μέρος του σώματος.Κλεάνθους 4, Θεσσαλονίκη, 54642
t. 2310233723 f. 2310868071

Login Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 5.0 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης