Τα Προϊόντα μας

Μετά τον Ακρωτηριασμό

Τι θα πρέπει να περιμένετε μετά τον ακρωτηριασμό;

Κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου μετά την επέμβαση εστιάζουμε σε τρεις στόχους θεραπείας: θα πρέπει να έχετε λίγο έως καθόλου πόνο, το κολόβωμα θα πρέπει να είναι σε θέση να δεχθεί βάρος, και θα πρέπει να μπορείτε να το μετακινήσετε βέλτιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Therapist shows scar treatment.

 

Μετά τον ακρωτηριασμό σας, το κολόβωμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδικά επουλωτικά επιθέματα και επιδέσμους. Κύριος στόχος του γιατρού σας, είναι να θεραπευτεί γρήγορα το τραύμα που προκλήθηκε από το χειρουργείο και να προετοιμάσει το κολόβωμα για να υποδεχθεί τη μελλοντική σας πρόσθεση. Προκειμένου όλα αυτά να επιτευχθούν, είναι σημαντικό ο γιατρό σας ή ο φυσιοθεραπευτής σας να σας δείξει μερικά σημαντικά πράγματα αμέσως μετά την επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει σωστή τοποθέτηση του σώματος στο κρεβάτι, έτσι ώστε οι μύες και οι αρθρώσεις που γειτνιάζουν με το κολόβωμα να μην υπαναχωρήσουν ή σκληρύνουν, καθώς και την τακτική άσκηση που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν εσάς να ανταπεξέλθετε πιο γρήγορα και εύκολα σε μια πρόσθεση.

 

Σωστή τοποθέτηση

Αμέσως μετά την επέμβαση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είστε σε θέση να ξαπλώνετε ακίνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους ή να στρίβετε πάνω στο κρεβάτι. 

Drawing shows wound dressing.

Για το λόγο αυτό, ζητήστε βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό να αλλάζετε θέσεις αρκετές φορές την ημέρα. Αυτή η αλλαγή της θέσης είναι σημαντική, δεδομένου ότι σας επιτρέπει να εξασφαλίσετε τη θέση με το μικρότερο δυνατό πόνο και βοηθά στην αποφυγή κατακλίσεων (πληγών) στο σώμα. Βοηθά επίσης στην αποφυγή δημιουργίας αγκυλώσεων (περιορισμό στο φάσμα της κίνησης των αρθρώσεων) που θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την αποκατάσταση.

 

Επούλωση πληγών του κολοβώματος

Στις περισσότερες περιπτώσεις το τραύμα κλείνει και διαμορφώνεται μια ουλή μέσα στις πρώτες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Αλλά ακόμη και αν το τραύμα μοιάζει να έχει επουλωθεί καλά στο εξωτερικό, η πλήρης θεραπεία του τραύματος θα πάρει περισσότερο. Απαιτείται περίπου ενάμισης χρόνος μέχρι να επουλωθεί πλήρως και στο εσωτερικό του.

 

Drawing shows desensitising of the stump.

 

Όταν ξυπνήσετε από την αναισθησία, στο πόδι σας θα έχουν τοποθετηθεί επιθέματα και επίδεσμοι ή ένα εκμαγείο με ένα μικρό αποστραγγιστικό σωληνάκι που οδηγείται έξω από αυτό. Αυτό το σωληνάκι τοποθετήθηκε στην πληγή κατά το χειρουργείο, έτσι ώστε τα υγρά και το αίμα να οδηγούνται μέσω αυτού έξω από το τραύμα και θα αφαιρεθεί από την πληγή κατά τη διαδικασία αποθεραπείας.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντική η διαμόρφωση του κολοβώματος με ειδικούς επιδέσμους και η σωστή φροντίδα του δέρματος με ειδικές κρέμες ώστε να μπορέσει ο ιστός να παραμένει μαλακός και εύκαμπτος. Παράλληλα σταδιακά ετοιμάζουμε το κολόβωμα στη δυνατότητα να δεχθεί βάρος έτσι ώστε να είναι δυνατόν να υποδεχθεί την πρόθεση.

 

Θεραπεία διαμόρφωσης κολοβώματος

Αυτή η συμπίεση του κολοβώματος συμβάλλει στην ταχύτερη τοποθέτηση προσθετικού μέλους και στην προσαρμογή σας σε αυτό. Επιπλέον, η συμπίεση βοηθά στο κυκλοφορικό του κολοβώματος. Αυτό μειώνει το μέγεθος του πόνου και στην βέλτιστη θεραπείας του τραύματος.

 

Drawing shows how to roll the bandage round the stump by yourself.

 

Με τη βοήθεια της συμπίεσης που εφαρμόζεται στο κολόβωμα, μπορούμε να περιορίσουμε το μετεγχειρητικό  πρήξιμο (οίδημα) και να διαμορφωθεί για τη μελλοντική τοποθέτηση προσθετικού μέλους. 

Διάφορες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση: το κολόβωμα μπορεί να τυλιχτεί με ελαστικό επίδεσμο, ή κάλτσες συμπίεσης ή κάλτσες σιλικόνης.

 

Επίδεση

Ο επίδεσμος θα απομακρύνεται συχνά (αρχικά τόσο συχνά όσο κάθε μισή ώρα) προκειμένου να σιγουρευτεί ότι το κολόβωμα δεν τυλίχτηκε πάρα πολύ σφιχτά ή πάρα πολύ χαλαρά. Ο φροντιστής θα ελέγχει, επίσης, πώς εξελίσσεται το κολόβωμα, εάν το οίδημα περιορίζεται, και πώς το τραύμα επουλώνεται.

 

Drawing shows how to roll the bandage round the stump.

 

Οι επίδεσμοι συμπίεσης εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική μετά την αφαίρεση των μετεγχειρητικών επιδέσμων. Κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά την επέμβαση, το κολόβωμά σας θα είναι καλυμμένο με επίδεσμο από τον θεραπευτή σας ή από το νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Στη συνέχεια, οι φροντιστές σας μπορούν να σας δείξουν πώς να εφαρμόζεται τον συμπιεστικό επίδεσμο στον εαυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τη διαδικασία αναδίπλωσης, ώστε να αποφεύγεται  λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκ νέου διόγκωση του κολοβώματος, ή ερεθισμό ή τραυματισμό από πτυχές του επιδέσμου ή πολύ σφιχτού περιτυλίγματος. Προς αποφυγή τραυματισμού του κολοβώματος, χρησιμοποιήστε ταινία αντί για μεταλλικά clips.

 

Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε επιμελώς τους επιδέσμους. Δεδομένου ότι απορροφούν τον ιδρώτα, θα πρέπει να πλένονται καθημερινά με ένα ήπιο απορρυπαντικό ή ένα ήπιο σαπούνι. Θα πρέπει να τοποθετείτε ελαστικό επίδεσμο μέχρι το κολόβωμα να έχει πλήρως θεραπευτεί. 

 

Κάλτσες συμπίεσης κολοβώματος

Το πλεονέκτημα των καλτσών συμπίεσης είναι ότι είναι εύκολο να τοποθετηθούν.  

 

Drawing shows liner compression.

 

Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί των επιδέσμων. Οι κάλτσες είναι ελαστικές και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Όπως και οι ελαστικοί επίδεσμοι, οι κάλτσες πρέπει να πλένονται τακτικά.

 

Κάλτσες σιλικόνης

Για να φορέσετε την κάλτσα σιλικόνης, γυρίστε το μέσα έξω και στη συνέχεια κυλίστε την ομοιόμορφα πάνω στο κολόβωμα. Μην την τραβάτε επάνω όπως μια κάλτσα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πτυχώσεις ή κενά αέρα.

 

Drawing shows how to put on the liner by yourself.

 

Εκτός από τους ελαστικούς επιδέσμους και τις κάλτσες συμπίεσης, οι κάλτσες (θήκες) σιλικόνης αποτελούν μια ακόμη μέθοδο για την επίτευξη της συμπίεσης και της διαμόρφωσης του κολοβώματος. Παρόμοια με τις κάλτσες συμπίεσης, οι κάλτσες σιλικόνης  είναι διαθέσιμες σε πολλά τυποποιημένα μεγέθη, επιπλέον όμως γίνονται και προσαρμοσμένες κατασκευές. Η σιλικόνη ασκεί ομοιόμορφη συμπίεση στο κολόβωμα και το διαμορφώνει σωστά. Επιπλέον, η ευέλικτη και φιλική προς το δέρμα σιλικόνη μπορεί να βοηθήσει να γίνει το τραύμα μαλακό και εύκαμπτο.

 

Καθαρίζετε τη σιλικόνη καθημερινά με ένα φιλικό στο δέρμα, άοσμο σαπούνι και ζεστό νερό. Αν ιδρώνετε πολύ, θα πρέπει να την καθαρίζετε αρκετές φορές την ημέρα και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε έναν απολυμαντικό. Ο προσθετικός σας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς για τη φροντίδα τους και ακολουθήστε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης.

 

Φροντίδα κολοβώματος

Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί ανέλαβαν αρχικά τον καθαρισμό του τραύματος και αλλαγή των επιδέσμων. Τώρα που είστε στην φάση αποκατάστασης θα φροντίζετε για το κολόβωμά σας και το καλό πόδι σας με τη βοήθεια ενός προσθετικού ή μόνος σας.

 

 

Drawing shows desensitising of the stump.

 

Πώς να φροντίζετε το κολόβωμά σας

Η Derma Prevent, για παράδειγμα, προφυλάσσει από φθορά, καλύπτοντας το δέρμα με ένα προστατευτικό φιλμ, κρατώντας το μαλακό και εύκαμπτο.

 

 

Drawing shows how to clean the skin.

 

Ο γιατρός σας θα σας δείξει πώς να φροντίσετε κατάλληλα το κολόβωμά σας. Προκειμένου να αποτραπεί το δέρμα σας να γίνει τραχύ και φολιδωτό, να το πλένετε με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι (Derma Clean) κάθε πρωί και βράδυ. Στη συνέχεια στεγνώστε το δέρμα καλά και βάλτε κρέμα σε αυτό. Derma Repair και Derma Prevent, δύο προϊόντα από την Ottobock, αναπτύχθηκαν ειδικά για την περιποίηση των κολοβωμάτων. 

 

Εάν εμφανιστούν πτυχές στο δέρμα ή ουλές πρέπει να ακολουθηθεί θεραπεία προκειμένου να προληφθούν μολύνσεις. Επιπλέον, ερευνήστε για τυχόν τραύματα, κατακλίσεις και φουσκάλες, ενώ φροντίζετε για το κολόβωμά σας. Αυτά απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Ένας καθρέφτης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάξτε στο πίσω μέρος του κολοβώματος. Τακτικό μασάζ και προσεκτικό τέντωμα της ουλής είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό της φροντίδας του κολοβώματος.

 

Επίσης, σημειώστε ότι τοποθετώντας την πρόσθεση το πρωί μετά από το πλύσιμο είναι συχνά πιο δύσκολο από το συνηθισμένο, δεδομένου ότι το θερμό νερό προκαλεί το δέρμα του κολοβώματος να πρηστεί.

 

Φροντίδα για το καλό πόδι

 

Therapist explains the rehabilitation exercise.

 

Μετά τον ακρωτηριασμό, όταν το κολόβωμα δεν είναι ακόμη σε θέση να δεχθεί πολύ βάρος, είναι λογικό να δοθεί περισσότερο βάρος — και στρες — στο καλό πόδι. Συνεργαστείτε με την ομάδα φροντίδας σας για να βρείτε τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε υγιές το καλό πόδι.

 

Ασκήσεις για τη μετεγχειρητική θεραπεία 

 

Drawing shows balance training for the sound side.

 

Για να είναι το σώμα σας καλά προετοιμασμένο για τα επόμενα βήματα της θεραπείας και για να παραμείνετε κινητικός, προτείνεται να γίνονται ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών του κορμού, του βραχίονα και των ποδιών. Επίσης, πρέπει να γίνουν ασκήσεις  στις αρθρώσεις κοντά στο σημείο ακρωτηριασμού. Τέλος, εξασκηθείτε να είστε καθιστός στο κρεβάτι και να μπορείτε να μεταφέρεστε σε αναπηρικό καροτσάκι.

 

Άμεση και έγκαιρη τοποθέτηση 

 

Therapist helps to adjust the upper limb prosthesis.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αρχική πρόθεση μπορεί να τοποθετηθεί περίπου 10 ημέρες μετά τον ακρωτηριασμό. Σε μια τέτοια άμεση τοποθέτηση, κάποιο βάρος μπορεί να εφαρμοστεί στο κολόβωμα νωρίς και οι πρώτες ασκήσεις βάδισης μπορεί να ξεκινήσουν. Ωστόσο, αυτός ο τύπος πρόθεσης δεν είναι κατάλληλος σε όλους τους ακρωτηριασμούς. Ο γιατρός, φυσιοθεραπευτής και προσθετικός σας θα αποφασίσουν αν αυτό είναι μια επιλογή για σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εφαρμογή γίνεται με την ολοκλήρωση της επούλωσης του τραύματος.
Κλεάνθους 4, Θεσσαλονίκη, 54642
t. 2310233723 f. 2310868071

Login Υπενθύμιση κωδικού 

active³ 5.0 · © 2000 - 2015 IPS Ltd · Όροι χρήσης